Tor Levin Hofgaards blogg

En merkedag for god psykisk helse

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Tor Levin Hofgaard

Tor Levin Hofgaard er psykologspesialist og bloggen er skrevet i perioden han var president i Norsk psykologforening. Han jobber fra 1/1-2020 i MOMENT organisasjon og ledelse. Bloggen er avsluttet.

Sent om kvelden 8. juni vedtok Stortinget å lovfeste at det skal være psykolog i alle kommuner fra 2020. Med dette blir det slutt på at psykologer kan oppleves som en ”hemmelig tjeneste” i sykehusene, en faggruppe du må henvises til og vente lenge på å få snakke med.

Tilgjengelig psykologkompetanse har vært testet ut i flere kommuner og er grundig evaluert. Når tilbudet nå skal rulles ut i alle kommuner, er målet at psykologene skal bidra til bedre helsefremming, forebygging og tidlig hjelp, og til å hindre at psykiske utfordringer utvikler seg til noe alvorligere med store kostnader for den enkelte, familien og samfunnet. Det vil igjen kunne lette presset på spesialisthelsetjenesten som dermed får bedre tid til dem som trenger det mest. Det er smarte investeringer.

Samfunnet vil nå får mye mer igjen for den investeringen de gjør i å utdanne psykologer. Hoveddelen av psykologers utdanning er det vi kaller normalpsykologi. Altså hvordan vi utvikler oss, hvordan vi formes som mennesker, hvordan vi lærer, forstår, tenker, føler og handler. Og hvordan interaksjonen mellom oss og omgivelsene preger oss. Når vi nå skal bli en naturlig del av det tverrfaglige arbeidet i kommunene, vil samfunnet få enda bedre nytte av denne kompetansen.

Psykiske lidelser koster mest

Bakteppet for at psykologene nå skal bli del av fremtidens kommunetjenester er at psykiske helseplager er en av våre største samfunnsutfordringer. Verdens helseorganisasjon (WHO) slår fast at psykiske helseplager i løpet av få år vil være en av faktorene som bidrar mest til redusert livskvalitet og uhelse. Og det er ikke alvorlige lidelser som schizofreni og bipolar lidelse de da sikter til. Det er depresjon og angst som er de store helsetyvene. Dette er tilstander det er mulig å forebygge.

Senest  7. juni kunne Folkehelseinstituttet rapportere at psykiske lidelser er blant lidelsene som koster samfunnet aller mest. Grunnen er høye behandlingskostnader og mye tapt arbeidsdeltagelse. Da er det logisk å bruke ressurser på å forebygge. Det vil vi gjerne være med på i samarbeid med andre faggrupper. 

Derfor er det naturlig at fokuset nå rettes mot å styrke kommunehelsetjenestene. Og ikke bare i form av prosjekter og tilskuddsfinansierte prøveordninger. Familier, barnehager, skoler og fritidsarenaer skal nå være tryggere på at kommunen har et team med bred kompetanse som kan møte dem, uten at barn, unge og voksne må henvises og vente i køer for å få støtte, veiledning, undervisning eller oppfølging. Psykologer som jobber i team med andre, og opp mot alle tjenester i kommunen har vært testet ut, og ser ut til å fungere svært godt.

Hjelp som dette bør bare være «én telefon unna», og ha «én dør inn» til et teambasert hjelpeapparat.  I kommuner der kommunepsykolog, helsesøster, barnevern, PP-tjenesten og andre faggrupper spiller på lag, får unge et tilbud som forebygger en uheldig problemutvikling. Barn som ellers ville ha risikert å trenge behandling i Psykisk helsevern for barn og unge (BUP), får i stedet et tilbud der de bor. Nærheten til hjemmemiljøet gjør at ressursene enklere kan settes inn der de vil få størst effekt.

Til nå har det imidlertid vært postnummeret ditt som har avgjort hvorvidt kommunen har et bredt tilbud som også inkluderer psykolog. Nå lovfestingen nå er et faktum, oppnår vi en mer rettferdig fordeling av helsetjenestene.

Nye roller

Det vil variere fra kommune til kommune hvordan psykologkompetansen utnyttes. Vi vil få erfare kommunepsykologer som sprenger våre tradisjonelle forestillinger om psykologen som individualterapeut. Kanskje er det først og fremst skolen som trenger hjelp til å få orden på et mobbeskapende klassemiljø, barnehagepersonell som trenger kunnskapspåfyll for å skape utviklingsstøttende barnehager? Kommunepsykologrollen er i bunn og grunn et bestillingsverk for å kunne gjøre psykologfaglig kompetanse lett tilgjengelig for alle som er sammen med barn og ungdom til daglig. 

En del kommuner er allerede godt i gang. De som kanskje lykkes best, er de som har funnet den viktige balansegangen mellom individuelle behandlingstiltak og systemtiltak som kan sikre bedre livsbetingelser for den enkelte. Det er de som klarer å lage et psykisk helsetilbud som bygger stillas rundt sårbare innbyggeres liv. Disse stillasene kan nå bygges flere steder i landet.

Vi er overbevist om at det betyr et løft for god psykisk helse. Derfor gratulerer vi dem som har brøytet løype. De har i høyeste grad vært på parti med framtiden.

Powered by Labrador CMS