Tor Levin Hofgaards blogg

Gyllen regel på skraphaugen

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Tor Levin Hofgaard

Tor Levin Hofgaard er psykologspesialist og bloggen er skrevet i perioden han var president i Norsk psykologforening. Han jobber fra 1/1-2020 i MOMENT organisasjon og ledelse. Bloggen er avsluttet.

Veksten i psykisk helse skal være høyere enn i somatikken, sa helseminister Bent Høie til sykehusene før de startet på 2014. Tallene som nå ligger på bordet, viser at de vendte det døve øret til.

Helseministeren sier nå at han ikke er fornøyd dette og mener det er behov for sterkere ledelse og styring i helseforetakene.  Det han han rett i.  

At det gikk som det gikk med Bent Høies gylne regel, var varslet. Dessverre skapte han selv grunnlaget for at det skulle gå galt da han rotet det til med å blande effektivisering inn i debatten om reglen da han lanserte den. For selvsagt skal vi søke å jobbe mest mulig effektivt. Det er imidlertid ikke et påfunn denne regjeringen har kommet på. Det nye var at den gylne regel skulle ”gjeninnføres”, som Bent Høie selv sa. Den gylne regel, slik helseminister Ansgar Gabrielsen innførte den, handlet om å prioritere de som sitter nederst ved bordet fremfor dem som alltid blir prioritert. Gabrielsen innførte den etter å ha sett at somatikken vant kampen om ressursene selv midt under opptrappingsplanen for psykisk helse. 

Når nå SAMDATA tallene viser at psykisk helse har hatt et kutt på 0,4 prosent, mens somatikken har vokst 3,0 prosent i 2014 , er det åpenbart at den gylne regel er sendt på skraphaugen av sykehusenes styrer. Men det helseministeren får høre fra sin toppbyråkrat i Helsedirektoratet, Bjørn Guldvog, er at sykehusene ”klarte å prioritere psykisk helsevern gjennom å utnytte ressursene bedre”. Slik nytale hjelper dessverre ikke pasientene i psykisk helsevern. Og det bidrar ikke til at helseministeren får et bilde av hva som foregår når han har vakt. 

Dessuten er det all grunn til å stille spørsmål ved tallene om bedre ressursutnyttelse. Det har pågått omfattende triksing med tall ved flere sykehus de siste årene. Dette har blåst opp tallene på aktiviteten i psykisk helse, uten at en eneste pasient har fått mer behandling. Helsedirektoratet påviste dette ved en granskning de gjennomførte ved Helse Midt-Norge i 2014, og våre tillitsvalgte kan fortelle om mange liknende tilfeller fra hele landet. 

Så langt kan det altså se ut som om den gylne regel, som har vært blant helseministerens profilerte satsinger på psykisk helse, har endt som en flopp. Sykehusene vil rett og slett ikke prioritere psykisk helse uansett hvor mye politikerne insiterer.   

Helseministeren har nå tallene på bordet. Han har sett hva sykehusene gjør med hans prioriteringer. Når Bent Høie sier at den store prøven på om den gylne regel faktisk er gjeninnført er tallene fra 2015 øker det fallhøyden. 

Det vi hører fra våre medlemmer i sykehusene er at triksingen med tall, og kreativiteten i bruken av excel-ark for å skape resultater som vitner om  økt ressursbruk, fortsatt er stor. Det er derfor ikke umulig at Bent Høie neste år kan kvittere ut den gylne regel, uten at noe er skjedd med tilbudet til pasientene. 

Vår oppfordring er at Bent Høie sikrer seg en måte å sjekke gjennomføringen av den gylne regel på, som er uavhengig av sykehusenes kreative bokføring. Og han må forberede seg på å vise politisk handlekraft dersom det viser ser at sykehusene fortsatt ikke prioriterer slik de folkevalgte har bestemt. Oppfylles ikke den gylne regel i 2015, vil det være en ydmykelse av helseministeren og regjeringen, og i så fall bør styrene byttes ut med nye.

Powered by Labrador CMS