Tommy Skars blogg

Partiprogrammer uten hjerne

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Tommy Skar

Tommy Skar er generalsekretær i LHL Hjerneslag. Han har vært kommunikasjons- og markedssjef i LHL, han har ledet LHLs helsefagteam og vært rådgiver for LOs leder. Han har også bakgrunn som kommunal helse- og sosialpolitiker. Skar var vara til Stortinget i perioden 1993-1997.

En gjennomgang av de politiske partienes utkast til programmer for neste stortingsperiode viser at ingen nevner slagrammede som gruppe eller hjerneslag som sykdom. Det nærmeste vi kommer kroppens viktigste - og mest fascinerende og komplekse – organ med ords nevnelse, er Kristelig Folkeparti forslag om å styrke aldersrelatert hjerneforskning og forskning på demenslidelser. Betyr det at de slagrammede er glemt?

La meg ta motargumentene mot vår lille partiprogramtest med en gang selv: Det er selvsagt ikke antallet ganger slagrammede, pårørende, hjerneslag, hjernehelse eller hjerne nevnes i et program som er avgjørende for hvilken politikk et parti kan føre på hjerneslagområdet, men det er et signal. Og dette signalet blir veldig sterkt – negativt sterkt – når disse begrepene med ett unntak – ikke finnes i programutkastene som har vært presentert så langt. Det andre argumentet er at man kan ha politikk på både hjerneslagområdet og andre diagnoseområder uten å nevne sykdommer med navn, og selvsagt kan også vi mellom linjene lese oss til hva som blir en mulig politikk.

Likevel: Det er både forundrende og skuffende at partiene ikke har en direkte henvisning til hjerneslag, hjernehelse eller hjerneforskning. Husk at i Norge vil omtrent 30 prosent av befolkningen få en hjernesykdom i løpet av livet, og at 25-30 prosent av de totale helsekostnadene er knyttet til slike sykdommer, ifølge Hjernerådet. Slik sett er det bra at det for eksempel brukes plass på demens. Men slagrammede er ikke nevnt hos partiene, og det til tross for at det er en folkesykdom som hvert år rammer rundt 12 000, er den tredje vanligste dødsårsaken og en den vanligste årsaken til alvorlig funksjonshemning som ikke er medfødt.

Som bruker- og interesseorganisasjon verken skal eller vil vi sette grupper opp mot hverandre. Vi gleder oss over at partiene omtaler tiltak mot kreft og psykiske lidelser, men med de store utfordringer mange slagrammede har, hadde det vært riktig med en tydeligere og mer konkret politikk og retning på hjerneslagområdet. For eksempel tar ingen partier opp at de slagrammede har et svært mangelfullt tilbud når det gjelder logoped- og synspedagogtjenester. Fordi forskningsinnsatsen på hjerneslag i Norge for noen år siden utgjorde bare elleve prosent av forskningen på hjertesykdommer og kun to prosent av den samlede kreftforskningen, som det pekes på i NOU 2015: 17, burde alle partiene programfestet en opptrappingsplan på dette området. Det samme bør de for øvrig gjøre på hele hjerneområdet, som ifølge Hjernerådet bare tilgodeses med åtte prosent av norske forskningsmidler.

Det blir spennende å se hvordan politikerne vil kommentere statusrapporten for hjernehelse som kommer 9. februar. En viss sammenheng mellom prat og praksis må vi forvente, og da må resultatet bli at kartet for neste periode justeres etter terrenget.

LHL Hjerneslag og Afasiforbundet i Norge har sendt brev til stortingspartiene hvor vi utfordrer de på ti punkter på hjerneslagområdet hvor partiene må styrke sine programmer for perioden 2017-2021:

  • Økt forskningsinnsats
  • Nasjonal plan for CT-skannere og styrket prehospital tjeneste
  • Screeningløsning for atrieflimmer for personer over 65 år
  • Bedre rehabiliteringstilbud
  • Flere logopeder og synspedagoger
  • Økt oppmerksomhet på angst, depresjon og fatigue
  • Bedre pårørendestøtte og –oppfølging
  • Bygge ned forskjellene i tilbud mellom ulike kommuner og i spesialisthelsetjenesten
  • Tiltak for å få flere tilbake i arbeidslivet
  • Alle unge ut av sykehjem

De siste tiårene har akuttbehandlingen i Norge blitt god, og vi ligger på topp i overlevelse etter hjerneslag. Nå kommer pakkeforløp også på dette området. Derfor er det ingen grunn til at den positive utviklingen vi er inne i, eller arbeidet med å løse de utfordringer som fortsatt eksisterer og som vi tar opp, skal møte veggen ved stortingsvalget i høst. Alle partier har mulighet til å rette opp svakhetene. Når partiene vedtar programmer på sine landsmøter i vår, må de bli tydeligere på hva som er utfordringer og løsninger. Vi skal gi de anledning til å fortelle om dette til alle slagrammede og pårørende i løpet av valgkampen. Det er en stor velgergruppe som venter på svar!

Powered by Labrador CMS