Tommy Skars blogg

Ja til nasjonal plan for CT-skannere

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Tommy Skar

Tommy Skar er generalsekretær i LHL Hjerneslag. Han har vært kommunikasjons- og markedssjef i LHL, han har ledet LHLs helsefagteam og vært rådgiver for LOs leder. Han har også bakgrunn som kommunal helse- og sosialpolitiker. Skar var vara til Stortinget i perioden 1993-1997.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie har lagt fram regjeringens lenge annonserte helse- og sykehusplan, og det er grunn til å gratulere med framleggelsen. Dette blir et spennenende dokument å lese og et viktig dokument for norsk helsevesen og helsepersonell.

Selv om planen neppe blir folkelesning - til tross for at Høie vil skape pasientens helsevesen - er den viktig også for pasientene. Det er tross alt dem helsevesenet er til for, og det er de helsepersonell og vi som interesseorganisasjoner jobber for.

Mye er bra i norsk helsevesen, og mye kan selvsagt bli bedre, som på andre områder i samfunnet. Innen hjerneslagområdet er det behov for raskere diagnostisering slik at flere som er aktuelle for trombolyse (blodproppløsende behandling), eller eventuelt trombektomi (fisking av bloddpropp), kan få det.

I planen pekes det da også på at for mange pasienter kan blodproppløsende behandling startes ved små sykehus eller kanskje i ambulansen, men hvis blodproppen må fiskes ut gjennom blodåresystemet, må behandlingen skje ved større sykehus.

Det er flere årsaker til at ikke alle som kunne fått slike behandlinger, får det i dag. Hadde det vært enda større kunnskap i befolkningen om hva som er symptomene på slag, hadde flere kommet raskere til sykehus, CT-undersøkelse og behandling. For andre kan det være avstanden og tiden det tar fra slaget oppstår til de får CT-undersøkelse og diagnose, som gjør at trombolyse, eller eventuell videreforflytning for å få trombektomi, blir uaktuelt.

Forleden kunne NRK fortelle oss om modellen til Ringerike sykehus og Hallingdal sjukestugu på Ål. Det er store avstander mellom Ringerike sykehus og øvre deler av Hallingdal. Når sjukestugua til våren får en CT-skanner på plass, kan bildene overføres digitalt til sykehuset der de tolkes umiddelbart. På bakgrunn av dette kan legene lokalt sette i gang behandling. Også innenfor helsevesenet er det grunn til å være teknologioptimist.

Leder i Norsk nevrologisk forening, Anne Hege Aamodt, tok i et intervju med ABC Nyheter på Verdens hjerneslagdag 29. oktober i år til orde for at flere må få tilgang til ny slagbehandling, slagkompetansen i distriktene må styrkes og ambulansetjenesten må få flere ressurser. Det er jeg helt enig i.

Vi må ha som ambisjon om å få bedre prehospital tjeneste, det vil si bil- og luftambulansetjeneste, med større tetthet av CT-skannere. Høie nevnte i sin presentasjon slagambulansen i Østfold som et godt eksempel på dette.

Jeg vil gi ros til helseminister Bent Høie for å være opptatt av god og moderne slagbehandling i den framlagte nasjonale helse- og sykehusplanen, men vil samtidig oppfordre Høie og regjeringen om å følge opp med en nasjonal CT-plan.

Powered by Labrador CMS