Tiago Campos Rodrigues blogg

Nytt skoleår på Oslo Internasjonale skole – hvilket oljeselskap arbeider du for?

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Tiago Campos Rodrigues

Tiago Campos Rodrigues er direktør i det biofarmaøytiske selskapet AbbVie. Han er også styremedlem i Legemiddelindustriforeningen. 39-åringen har ledet AbbVie i Norge siden våren 2013. Tidligere har han jobbet for selskapet i blant annet Sverige, Sveits og Japan. Tiago er utdannet siviløkonom og har jobbet i ulike funksjoner i AbbVie i 16 år.

Jeg har to gutter som akkurat har startet på et nytt skoleår på Oslo Internasjonale skole. Hvert år er det en åpning hvor familiene deltar, på disse samlingene spør jeg som regel ikke hvor foreldrene jobber, jeg spør som regel bare hvilket av olje- og gasselskapene de arbeider for.

Men i år var det annerledes. Jeg møtte flere nye kollegaer som skal lede den norske avdelingen av multinasjonale legemiddelselskaper. Dette er en god utvikling for Norge.

Hva kunne vel vært bedre i en tid hvor alle snakker om behovet for økonomisk omstilling. Både politikere og investorer er opptatt av å bygge en sterk nasjonal biotek-industri, og jeg tror disse innvandrende kan spille en viktig rolle i det arbeidet.

La meg trekke frem tre grunner til hvorfor jeg tror dette er bra:

-          At vi har en bredde av personer med ulik kompetanse er en av de viktigste faktorene innen innovasjon og kunnskapsutvikling. Ofte tar utlendinger med seg viktig erfaring fra andre markeder, de kan bidra til å utvikle den norske humankapitalen, så vel som å bidra med nye ideer og initiativer. Humankapitalen er nettopp et av hullene vi har i den norske kommersialiseringsprosessen knyttet til biotek-sektoren. 

 -          Internasjonalt nettverk er nøkkelen får å få ting til å skje også i Norge. Dette er ofte individer med sterke internasjonale nettverk, spesielt innen de selskapene de arbeider i. De kan bidra med tilgang til globale beslutningstakere og derigjennom fasiliteter en økt investering i Norge, på alt fra kliniske studier til produksjonskontrakter. Og til en viss grad er disse nettverkene overførbare, slik at de kan spille en viktig rolle i å bygge det norske nettverket over tid. Dette er også en av de positive effektene vi får når vi eksporterer talenter fra Norge inn i internasjonale stillinger; når de returnerer har de med seg nettverk og en enda bredere profesjonell erfaring. 

-          Ofte er personer som får stilling som leder for et land, på vei oppover i karrieren innen eget selskap. Det gjør at sjansene er store for at mange av dem på et eller annet tidspunkt i fremtiden vil komme til å ha en viktig plass i hovedkvarteret til det selskapet de arbeider for. Det er viktig for det er her beslutningene om man skal øke eller redusere investeringene i et land ofte tas.   Det er derfor i vår interesse at de kan få oppleve en god periode i Norge hvor det er en positiv dynamikk i legemiddelsektoren. Gitt talen som Statsminister Erna Solberg holdt under åpningen av Oslo Cancer Clusters Innovasjons Park tidligere denne uken, føler jeg at sjansene for akkurat det er store.

Vi trenger bare å se til olje og gass industrien for å se hvordan tilstedeværelsen av multinasjonale- og internasjonale ledere har vært et viktig bidrag for å utvikle denne sektoren i Norge. Så med dette i tankene, håper jeg vi alle ønsker de nye lederne for de multinasjonale legemiddelselskapene velkommen, og hjelpe med overgangen og introduksjonen til et norsk arbeidsliv.   

 La meg avslutte dette innlegget med å gi mine nye kollegaer noen råd – basert på min egen erfaring med å flytte til Norge:

1.       Det norske arbeidskulturen er noe annerledes enn i andre land, vi har flatere styringsstrukturer og ansatte leverer bedre med stor grad av frihet. Det er viktig å tilpasse seg denne for å kunne fungere godt i Norge. Da jeg kom fra arbeid i Japan til Norge for noen år siden måtte jeg også bruke tid på denne «omstillingen», men jeg er helt sikker på at det vil gjøre deg til en bedre leder dersom du skulle få muligheter andre steder i verden senere. Avisen Dagens Næringsliv lagde for noen år siden en fin artikkel om forskjellene og erfaringene som internasjonale ledere i Norge har hatt. De som ble intervjuet konkluderte med at hovedpoenget finnes i den norske forretningsmodellen, som er veldig likestilt, både mellom kjønn og hierarkinivåer. Den er enighetsdrevet med høy grad av selvstyring, og den er full av myke verdier. Det er ok å prioritere barna og dra på hytta på fredager, som det står i artikkelen.

 2.       I denne bransjen kommer man helt klart til å støte på noen utfordringer, og da er det viktig å kunne tømme hodet. Den beste løsningen for akkurat det er langrenn – ta turen fra Sognsvann til Ullevålseter – så garanterer jeg at du som nybegynner på langrennski kommer til å tenke på alt annet enn jobb, særlig hvis du går ned fra Ullevålseter på vestsiden av Sognsvann.

 3.       Ikke inngå i diskusjoner om det norske været. Det er alltid bra, og det er i grunn bare to spørsmål man skal stille seg selv; hva kan jeg bruke dette været til og hvilket utstyr trenger jeg?

Jeg er helt sikker på at de vil elske å bo i dette fantastiske landet, og bli positive bidragsytere både for å forbedre pasientenes liv, men også for å skape en ny viktig økonomisk pilar for Norge.

Powered by Labrador CMS