Tiago Campos Rodrigues blogg

Politisk lederskap er avgjørende for å skape en sterk bioteksektor

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Tiago Campos Rodrigues

Tiago Campos Rodrigues er direktør i det biofarmaøytiske selskapet AbbVie. Han er også styremedlem i Legemiddelindustriforeningen. 39-åringen har ledet AbbVie i Norge siden våren 2013. Tidligere har han jobbet for selskapet i blant annet Sverige, Sveits og Japan. Tiago er utdannet siviløkonom og har jobbet i ulike funksjoner i AbbVie i 16 år.

Det var med stor glede jeg leste statsminister Erna Solbergs kronikk med tittelen «Riktig medisin for Norge» i Dagens Næringsliv i sommer. Det er et godt utgangspunkt for norsk helseindustri- og bioteksektor at dette temaet har fått statsministerens oppmerksomhet. For politisk lederskap er avgjørende dersom vi skal lykkes fremover.
Her er kronikken i Dagens Næringsliv.

La meg starte innlegget mitt samme sted som statsministeren gjorde. Den 1. juli var vi sammen på åpningen av Curida i Elverum. Det var en fantastisk dag. Etter mange år med produksjon stod legemiddelfabrikken i fare for å bli nedlagt, men på grunn av stå-på-vilje og hardt arbeid fra de ansatte kunne vi i stedet markere åpningen av et nytt norsk industrieventyr.
Jeg er stolt over at AbbVie er med på dette eventyret og har inngått en avtale med Curida om produksjon i Elverum. Solskinnshistorien med Curida og den høye politiske oppmerksomheten som sektoren nå får er veldig viktig, spesielt for alle dem som står på og brenner for at vi skal lykkes med å bygge en sterk helseindustri i Norge. Statsministeren skal ha skryt for at hun engasjerer seg i dette temaet og bidrar til å løfte denne viktige saken.
Statsministeren peker i sitt innlegg på flere viktige punkter. Norge investerer mye i forskning og utvikling, derfor er det viktig at vi sikrer at det kommersielle potensialet i forskningen blir identifisert og utløst slik at dette kan komme pasientene til gode, sikre verdiskapning og arbeidsplasser i Norge. Jeg tror myndighetene og politikerne fortsatt undervurderer sin egen rolle i dette arbeidet siden nesten alle aktørene i dette økosystemet er offentlige, herunder både helsevesenet og utdanningssystemet. På disse områdene har vi i dag ikke en konsistent og definert politikk. Et godt samarbeid mellom offentlige og private aktører er avgjørende for at man skal kunne utvikle en sterk bioteknæring. Derfor bør institusjoner som de regionale helseforetakene og medisinske universiteter tilrettelegge for samarbeid med industrien. Det bør innføres incentiver som fører til økt samarbeid med mål om kommersialisering. Det er behov for å stimulere kultur og holdninger for innovasjon og næringsutvikling innen akademia og helseforetakene. For å lykkes med dette trenger vi politisk vilje og handlekraft.
Den andre faktoren jeg tror myndighetene ofte undervurderer er viktigheten av å ha tilstedeværelse av globale legemiddelselskaper. Statsministeren trekker i sitt innlegg frem at den nye globale forretningsmodellen til selskapene muliggjør vekst i Norge, men det gjør det også viktigere enn før at selskapene er tilstede, ikke bare med salgsorganisasjoner som er fundamentert i en nordisk struktur, men med en full organisasjon som bidrar med kunnskap og investeringer i forskning og utvikling i Norge. Vi må unngå reguleringer som hindrer utnyttelse av de konkurransefortrinnene som Norge har herunder biobanker og norske helseregistre, som er en stor ressurs for Norge. Private aktører bør kunne utvikle utfyllende helseprogrammer som for eksempel pasientstøtteprogrammer. At politikerne bidrar til å sikre gode reguleringer vil ha stor betydning for dette arbeidet. Tidligere i år skrev jeg et blogginnlegg om hvordan vi kan bygge en sterk biotekindustri i Norge, her presenterer jeg spesielt fem områder som jeg mener vi må få på plass for at vi skal lykkes.
Hvis du er interessert finner du mine tidligere blogginnlegg her.
 

Legemiddelmeldingen som helseminister Bent Høie presenterte før sommeren er et viktig skritt i riktig retning, men jeg håper Stortinget tar et skritt til når de skal behandle meldingen i vinter. Hvis vi alle drar i samme retning, er jeg sikker på at vi kan lykkes, og det kan bety mange flere arbeidsplasser i Norge i årene fremover. Men viktigst av alt - det kan bidra til å gjøre livene til mange mennesker bedre gjennom at de får tilgang på ny og innovativ medisinsk behandling.

Powered by Labrador CMS