Steinar Thoresens blogg

Er noen pasienter mer verd enn andre?

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Steinar Thoresen

Steinar Thoresen jobber som ekstern konsulent for Merck Oncology og er medisinsk direktør i NordicRWE. Thoresen er lege med spesialisering i patologi og epidemiologi og har tatt en doktorgrad innen brystkreft. Han var tidligere leder for nasjonal kreftscreening ved Kreftregisteret, professor ll ved UiB 1999-2013 og medisinsk direktør i Abbvie frem til våren 2019.

I Norge er det et uttalt mål at alle skal ha et likeverdig helsetilbud uavhengig av diagnose, bosted, personlig økonomi, kjønn, etnisk bakgrunn og livssituasjon. Dette for å sikre flest mulig gode levekår for alle og utjevne sosiale helseforskjeller i befolkningen.

Vi vet imidlertid at det er store forskjeller mellom pasientgruppers status og gjennomslagskraft i helsevesenet. De siste årene har det vært forsket betydelig innen kreftsykdommer og det har blitt bevilget store beløp til både grunnforskning og klinisk utprøving av nye medikamenter. Dette har gitt til dels svært gode resultater innen for eksempel brystkreft. Nå ser vi også et gjennombrudd innen immunologisk behandling av flere kreftformer.

Dette har ikke kommet av seg selv. Dyktige forskere fra akademia kombinert med en innovativ industri og sterke pasientorganisasjoner har stått sammen. Livmorhalskreft kan nå forebygges med en HPV-vaksine som i dag er et tilbud i Folkehelseinstituttets vaksinasjonsprogram. Denne kreftform skyldes et onkogent HPV-virus, som svært mange kvinner (og menn) smittes med i løpet av livet, men som svært få bli syke av eller utvikler kreft.

På 1990-tallet innførte helsemyndighetene et nasjonalt screening program for å fange opp forstadier til kreft (onkogen-HPV infeksjon) og dermed redusere forekomsten av livmorhalskreft og død av sykdommen. Tiltaket virket godt og man oppnådde målsettingene. For denne kreftformen valgte man å invitere alle kvinner mellom 25 til 69 år til å få tatt en celleprøve. Programmet finner rundt 10 000 celleforandringer hvert år som blir fulgt opp av helsevesenet og om lag 3 000 kvinner blir årlig konisert for et alvorlig forstadium. Med andre ord valgte myndighetene å spore opp alle friske kvinner i aldersgruppen 25 til 69 år, screene dem for kreft og følge opp alle mistenkelig funn. Tiltaket kan være vanskelig å prise, og ingen medisiner (med pris) var inne i bildet, men dette koster nok noen hundre millioner i året.

For pasienter med hepatitt C synes virkeligheten å være en annen. Om lag 20 000 mennesker lever med denne alvorlige infeksjonen i Norge og mange utvikler leversykdom og noen også leverkreft. Det spesielle med denne pasientgruppen er at om lag 70% er personer som enten bruker eller har brukt sprøyter til å injisere rusmidler, såkalte sprøytenarkomane. Deres sosiale status er åpenbart annerledes enn kreftpasientenes. Det har de siste årene skjedd en revolusjon innen behandling av hepatitt C med enklere og kortere behandlingsregimer som også har bedre effekt. Det store flertallet av pasientene som behandles kan nå forvente å bli kurert. Men norske helsemyndigheter har bestemt at kun de pasientene som allerede har utviklet avansert leversykdom skal behandles.

Folkehelseinstituttet foreslo i sitt strategiutkast for virale hepatitter at Norge skal ha en visjon om at alle med kronisk hepatitt C skal ha tilgang på trygg og effektiv behandling, noe som også er i tråd med WHO sin ambisjon om at sykdommen skal utryddes innen 2030. Da må man behandle alle som er infisert av viruset og ikke vente til de blir leversyke.

Det synes derfor som om disse to pasientgrupper prioriteres forskjellig av norske helsemyndigheter, til tross for store likheter i sykdomsutvikling og alvorlighetsgrad. Begge pasientgrupper har en virusinfeksjon som kan føre til alvorlig sykdom og kreft. Begge sykdommene kan forebygges og helbredes. Screeningtiltakene mot kreft har vært riktige og virket godt. Derfor bør det første steget mot utryddelse av hepatitt C være å screene alle i høyrisikogruppene for sykdommen og sikre god diagnostikk og oppfølging.

Powered by Labrador CMS