Naresh Sugandirans blogg

Organisering av spesialisthelsetjenesten - RHFene vil bestå

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Naresh Sugandiran

Naresh Sugandiran er en lege som er opptatt av politikk og er spesielt interessert i helsepolitikk. Sugandiran har erfaring fra organisasjonsarbeid og som tillitsvalgt for Norsk medisinstudentforening.

I løpet av den første tiårsperioden i dette århundret gjennomgikk helsetjenesten i Norge en “total makeover”. Reformer ble satt i gang rekordraskt. Resultatet ble “Sykehus Norge AS”, med helseforetak(HF) og regionale helseforetak(RHF). Det var den sistnevnte konstruksjonen Helseminister Høie lovet å avvikle, da han satt i opposisjon. Men allerede i fjor kom det signaler om at Høie ikke ville gjøre noe med RHFene i denne regjeringsperioden. Istedenfor ble det satt ned et utvalg som skulle utrede ulike modeller for organiseringen av sykehusene – Kvinnslandutvalget.

Skal man fortsatt ha et mellomstatlig nivå eller skal hvert enkelt sykehus styres direkte fra helsedepartementet? Er dagens modell på tross av sine svakheter det beste alternativet likevel? Hva med et eget direktorat som overtar ansvaret for sykehusene? Det er blant annet disse spørsmålene som Kvinnslandutvalget må ta stilling til.

Utvalget har hatt en bred sammensetning. En slik bred sammensetning er viktig når man skal utrede noe så komplisert som organiseringen av helsetjenesten. På den annen side består utvalget av kjente og standhaftige skikkelser fra Helse-Norge. Dessuten er den “ideologiske avstanden” mellom enkelte av utvalgets medlemmer stor – noe som kan gjøre det vanskelig å oppnå konsensus. Med de overnevnte momentene i bakhodet og med mitt kjennskap til feltet vil jeg presentere et par prediksjoner om hva vi kan forvente av Kvinnsland-utvalget:

  1. Kvinnsland-utvalget vil neppe komme med en enstemmig tilråding/anbefaling (Jmf overnevnte avsnitt for begrunnelse).
  2. “Sykehus under eget direktorat”-modellen vurderes av mange som en dårlig løsning. Derfor blir den ikke en del av flertallsinstillingen.
  3. Flertallet eller et mindretall av utvalget vil mest trolig gå inn for å beholde dagens modell med RHFer –  med muligens noen modifikasjoner.

Med disse prediksjonene sier jeg takk for meg nå. Så får vi se om jeg hadde rett i mine analyser når Kvinnsland & Co legger frem NOU-en om noen få uker.

Powered by Labrador CMS