Naresh Sugandirans blogg

Pakkeforløp for psykisk helse – en helsepolitisk tragedie?

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Naresh Sugandiran

Naresh Sugandiran er en lege som er opptatt av politikk og er spesielt interessert i helsepolitikk. Sugandiran har erfaring fra organisasjonsarbeid og som tillitsvalgt for Norsk medisinstudentforening.

Helseminister Bent Høie har så langt gjort en god jobb. Han har tatt tak i flere områder som har vært neglisjert over tid. Rusfeltet har fått en real ansiktsløfting etter regjeringens innsats. Samtidig ser pakkeforløpet ut til å være en suksesshistorie i somatikken. Nå ønsker regjeringen å kopiere suksessformelen over til psykiatrien.

Det er ingen tvil om at regjeringens intensjon er god. Men det er ingen enkel sak å “kopiere” suksessmetoder fra somatikken til psykiatrien, eller vice versa. En ukritisk begeistring kan føre til at man utilsiktet ødelegger den gode valgkamphistorien om pakkeforløpene.

Suksesshistorier er viktig, ikke bare for statsråd Bent Høie, men også for partiet Høyre. De kan – og må – vise til suksessene i helsepolitikken. Som valgforsker Bernt Aardal viser til, var “helse” en av de viktigste sakene for velgerne under stortingsvalget i 2013. Valget i 2013 var snarere regelen enn unntaket. Helse har til alle tider vært en viktig sak når velgerne skal avgjøre hvem de skal avgi sin stemme til. Og det er liten grunn til å tvile på at det vil spille en mindre rolle ved stortingsvalget i 2017.

Hittil har helseministerrollen vært sett på som en uriaspost, og det har heller ikke vært mange suksesshistorier fra helsepolitikken de siste årene. Høie har endret de helsepolitiske ”tyngdelovene”. Ved å sette pasienten i sentrum har Høie bygget seg opp et godt renommé blant pasient- og brukerorganisasjonene. Med pakkeforløpet i somatikken og satsning på rusfeltet, har regjeringen vist eierskap til helsepolitikken.

Men helseministeren og Høyre kan ødelegge for seg selv. Sannsynligheten for å lykkes med pakkeforløp i psykiatrien, ser foreløpig ut til å være liten. Fagmiljøene har så langt vært kritiske. Mislykkes regjeringen med pakkeforløp i psykiatrien, kan konsekvensene bli store. Høyre kan miste en potensiell god og “uforurenset” valgkamphistorie om pakkeforløp.

Pakkeforløp i somatikken har vært en helsepolitisk suksesshistorie. Hvis den innføres i psykiatrien kan den fort ende opp som en tragedie. Derfor bør regjeringen trå varsomt til og lytte godt til innspillene som kommer fra fagmiljøene.

Kilder:

  1. Aardal, Bernt & Bergh, Johannes (red.) (2015). Valg og velgere. En studie av stortingsvalget 2013. Cappelen Damm Akademisk. ISBN 9788202484347.
  2. Én pakke for alle?. T.L. Hofgaard President i Norsk Psykologforening
  3. Likeverd på samlebånd. H. Vogt, A.S Pahle
Powered by Labrador CMS