Nard Schreurs blogg

Digitale sykepleiere

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Nard Schreurs

Nard Schreurs er daglig leder i EHiN, Norges ledende konferanse for digitalisering av helse. Han har tidligere vært journalist/redaktør for "It-helse" (Computerworld, Dagens Medisin) og direktør for ehelse og smart tech i IKT-Norge.

Erna Solberg vil utdanne 15.000 sykepleiere. Da må de også lære IKT som fag.
Vi blir eldre og det medfører en generell bekymring for velferden vår. Demografi er enkelt. Jo flere eldre vi har i forhold til yngre, jo større blir “belastningen” på samfunnet, for å ta vare på dem.


Flere anslag viser at antallet eldre øker, og dermed trenger vi flere for å forsørge dem. Samtidig som antallet eldre vokser, øker også antallet pasienter med kroniske sykdommer, demens og antall personer som trenger pleie, i en eller annen form.
Derfor er det høyst positivt at Solberg (selvsagt i valgtid) kommer med utsagnet om at flere sykepleiere må etterutdannes. I en debatt om bemanningsutfordringer i helsesektoren med Jonas Gahr Støre lovet hun øremerkete midler til videreutdanning av 15 000 sykepleiere og helsefagarbeidere.


Vi trenger flere varme hender, men vi trenger også kloke hoder. Like bra som det er å utdanne mer helsepersonell, er det dårlig at de ikke gis en fremtidsrettet utdannelse.
For å takle utfordringene i helsesektoren handler det ikke om å bare ansette flere mennesker. Vi må også ta i bruk nye digitale verktøy og få en bedre organisering som involverer innbyggere og pårørende.
Dette krever digital kompetanse, både hos helsepersonell på sykehus og i kommuner, og digitalt kompetente brukere.
Vi ser dessverre ingen satsing på digitale fag i helseutdanningen. Senest i en av helsedebattene under Arendalsuka påpekte Jo Cranner, Sykepleierforbundet, manglende satsing på digitale fag.  Nyutdannede har knapt nok sett en digital pasientjournal, og har ikke lært å jobbe digitalt.
For øyeblikket snakker (nesten) alle om velferdsteknologi. Solbergs kollega, Siv Jensen, roser, også i dag, bruk av velferdsteknologi. - Dette er fremtiden, sier hun.
Og rett har hun. Men for å ha en god organisering av det kommende digitale helsevesenet må sykepleiere ha solid kompetanse i digitale verktøy. Det holder ikke å si at “de unge har mobiltelefon, så de fikser det”.


Så Erna, dine 15 000 nye sykepleiere vil være handikappet hvis ikke regjeringen samtidig rydder opp i sykepleierutdanningene og satser på “Den digitale helsesektoren”.
(Dette gjelder for øvrig også legeutdanningen og alle andre profesjonsutdanninger. Bare så at det er sagt.)

Powered by Labrador CMS