Lisbet Rugtvedts blogg

Forebygging, forebygging, forebygging

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Lisbet Rugtvedt

Lisbet Rugtvedt var fram til 31. desember 2018 generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen og har vært statssekretær i Kunnskapsdepartementet. Hun har også vært stortingsrepresentant og byrådssekretær for kultur i Oslo kommune.

 Viljen til å satse mer på behandling og pleie er nesten skremmende god blant norske politikere. Annerledes kan det vel ikke tolkes når den politiske debatten så notorisk dreier seg om hvordan vi kan behandle flere raskere og ikke hva som kan gjøres for å forebygge sykdom. NRK hadde planlagt en valgsending om folkehelse og kommunenes oppfølging av sitt folkehelseansvar. Så måtte temaet tydeligvis vike for nok en tradisjonell sykehusdebatt og nok en debatt om sykehjemstall. Selvsagt er det viktig med gode sykehus og sykehjem. Men tar vi ikke bedre grep om forebyggende helsearbeid, vil vi øke belastningen på helsevesenet, og svekke mulighetene til å håndtere eldrebølgen som komme om noen år.

NRKs debatt om sykehus og eldreomsorg gikk samme dag som Helsedirektoratet hadde lagt fram ny rapport om hvor mange voksne i Norge som oppfyller anbefalingene for fysisk aktivitet i befolkningen. Fakta herfra burde vært høyst relevante i debatten. Generelt ligger vi i Norge langt ned på lista i forhold til å nå anbefalingene sammenliknet med andre land. Rapporten viser at to tredjedeler av voksne er så lite aktive at vi kan forvente å få helseproblemer i framtida, og at unge voksne blir mer og mer stillesittende. Unge norske menn er nå sannsynligvis mindre aktive enn unge amerikanske menn. Mange av dem som skal utgjøre arbeidsstokken når eldrebølgen slår inn, har en livsstil som øker risikoen for blant annet hjerte- og karsykdom. Dermed kan vi komme i en situasjon hvor vi både får økning i antall eldre som trenger pleie og omsorg og en økning av folk som blir uføre før de når pensjonsalder. Det vil bli en svært dårlig kombinasjon.

Våre folkevalgte er nødt til å ta dette med større alvor, og slutte å late som om framtidas helseutfordringer bare er et spørsmål om å få bevilget nok penger til å bemanne sykehus og sykehjem. Vi må få på plass gode strategier og befolkningsrettede tiltak for å sikremorgendagens voksne og eldre god helse. Da kan vi få uføretallene ned, og gi flere eldre flere friske leveår. En nøkkel til dette er å redusere stillesittingen og få flere til å oppfylle anbefalingene for daglig fysisk aktivitet. Dette er en sak som må settes enda tydeligere på den politiske dagsorden.

Powered by Labrador CMS