Karita Bekkemellems blogg

Helse som næring – et kinderegg av muligheter

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Karita Bekkemellem

Karita Bekkemellem er leder av Legemiddelindustrien (LMI). Hun representerte Arbeiderpartiet fem perioder på Stortinget, og var statsråd i to regjeringer (2000-01 og 2005-07). Bekkemellem har vært leder av Aps kvinnebevegelse.

Bare på disse få årene som jeg har jobbet i legemiddelindustrien har jeg vært vitne til en enorm medisinsk utvikling, der legemiddelselskapene stadig kommer med nye og grensesprengende behandlinger som bidrar til å redde liv. Jeg har også opplevd et politisk taktskifte på helseområde. Vi har fått en HelseOmsorg21-strategi og en egen handlingsplan fra regjeringen som er med på å legge til rette for økt samarbeid mellom det offentlige og det private. En slik legitimering av samarbeidet mellom aktørene på dette feltet var utenkelig da jeg startet å jobbe i LMI. Vi har i tillegg fått en svært ambisiøs legemiddelmelding – den første meldingen for dette feltet på 10 år – med stort fokus på forskning og innovasjon, men som også trekker frem at helse er et næringspolitisk satsningsområde. Å se helse og næring i sammenheng var også utenkelig for syv år siden.

Last ned rapporten her!
Det første som slo meg da jeg startet å jobbe i legemiddelindustrien var at dette var en næring som jeg sammenlignet med et kinderegg av muligheter. Det er med stor glede å se i dag at det er stor politisk vilje og enighet om å bygge en sterk og synlig helsenæring i Norge. For å få til dette er det viktig å få på bordet tall som dokumenterer hele verdikjedens betydning – fra forskning, til utvikling og produksjon, til distribusjon og behandling. Det nytter ikke med påstander og egen synsing for å få gjennomslag, vi må kunne vise fram faktabasert dokumentasjon. Vi har manglet viktige nøkkeltall for helsenæringen som helhet – helt frem til i dag!
I dag tidlig ble rapporten «Verdiskapning i Helsetjenesten» overrakt politisk ledelse i Nærings- og fiskeridepartementet. Rapporten er utarbeidet av Menon Economics på vegne av 10 samarbeidende aktører innen helsenæringen. Rapporten er svært viktig for næringen selv, men den er også et viktig kunnskapsgrunnlag for myndighetenes politikkutforming, og for en kunnskapsbasert offentlig debatt.
Norge er i dag under omstilling. Fra å være et land som har kunnet leve av én stor næring, oljeindustrien, må vi nå bygge opp flere næringer. Helsenæringen er et av feltene som stadig blir pekt på som et satsningsområde. Ikke bare er det en næring som kan hjelpe til i den økonomiske omstillingen Norge trenger, det er en næring som kan bidra til å løse utfordringene velferdssystemet vårt står overfor med en voksende eldrebølge, og en økning i kroniske sykdommer.
At nettopp Nærings- og fiskeridepartementet stiller opp og får overlevert rapporten om verdiskapningen i helsetjenesten er svært viktig. Det må legges til rette for en politikk der helsefeltet ikke bare blir sett på som en utgiftspost, men en næring som kan bidra til både inntekter og arbeidsplasser. Som statsminister Erna Solberg skrev i en kronikk i DN i fjor: «Legemiddelindustrien kan sikre vitenskapelige fremskritt, flere arbeidsplasser – og gi bedre helse».
Tallene i rapporten fra Menon Economics viser næringens bidrag i form av verdiskapning, og det er flere gode nyheter:

  • Verdiskapningen i helsenæringen har fordoblet seg i tiårsperioden 2004-2014, og bedriftene rapporterer om fortsatt vekst i 2015.
  • Den private helsenæringen skapte tilsammen verdier for nærmere 50 milliarder kroner i 2014.
  • Helsenæringen sysselsetter over 67 000 personer, en økning på godt over 23 000 personer siden 2004.
  • Helsenæringens samlede forsknings- og utviklingsinnsats var på 2,5 milliarder kroner i 2015.
  • Helseindustrien eksporterte for 20 milliarder kroner i 2015. Det er utenfor Norge det store vekstpotensialet ligger. 

En annen konklusjon fra rapporten er at produktiviteten i behandlingsleddet er lav. For oss betyr det muligheter: Helseindustrien er en nøkkel til både å redusere behovet for og å øke produktiviteten i behandlingsleddet. De potensielle gevinstene for helsesektoren er enorme. For å anskueliggjøre potensialet: Hvis helseindustrien bidrar til å øke produktiviteten i behandlingsleddet med ti prosent, vil det enten frigjøre 17 000 ansatte eller øke verdiskapingen med 10 milliarder kroner. I tillegg kommer andre samfunnsgevinster for eksempel i form av redusert sykefravær og økt livskvalitet.
Nå er spørsmålet hvordan vi kan ta dette videre. Rapporten peker på vekstpotensialet som ligger i denne næringen, og det blir viktig med handling for å utnytte mulighetene vi nå har. Regjeringen har allerede gjort mye for å tilrettelegge for nye partnerskap, og dermed også muligheter, for en næring som er avhengig av offentlig samarbeid for å utvikle morgendagens behandlingsmetoder. Men vi har fortsatt en vei å gå for å øke private investeringer i Norge, og jeg håper denne rapporten kan danne grunnlaget for videre vekst og synliggjøring av en bransje som bidrar med mye, både til norske pasienter og til det norske samfunnet.
Initiativtakerne til rapporten «Verdiskapning i helsenæringen» som i dag ble offentliggjort er: NHO, Innovasjon Norge, Norges Forskningsråd, Abelia, Inven2, Oslo Medtech, Oslo Cancer Cluster, Norwegian Smart Care Cluster, NORIN, Nansen Neuroscience Network og LMI.

Powered by Labrador CMS