Karita Bekkemellems blogg

Medisin - tilpasset akkurat deg

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Karita Bekkemellem

Karita Bekkemellem er leder av Legemiddelindustrien (LMI). Hun representerte Arbeiderpartiet fem perioder på Stortinget, og var statsråd i to regjeringer (2000-01 og 2005-07). Bekkemellem har vært leder av Aps kvinnebevegelse.

Tradisjonell medisin har lenge vært basert på en populasjonsbasert tilnærming, der alle som lider av samme sykdom får de samme helserådene og legemidlene. Problemet med denne tilnærmingen er at hver enkelt person er genetisk forskjellig og lever under ulik miljøpåvirkning. Dermed kan pasienter med samme sykdom respondere ulikt på samme behandling. Med persontilpasset medisin er målet å kunne gi råd og behandling som er bedre tilpasset akkurat deg og din sykdom.

Med persontilpasset medisin er det defekte molekyler og celleforandringer i kroppen din som avgjør hvilken behandling som passer deg best. Målet er at du skal få en bedre og mer presis behandling, med færre bivirkninger, basert på dine egne biologiske egenskaper.

Persontilpasset medisin representerer en av de mest innovative konseptene innen helse, og er nå for alvor på vei inn i klinikkene. Basert på en kombinasjon av diagnostiske og terapeutiske verktøy, kan persontilpasset medisin gi mer effektiv behandling ved at man bare behandler pasienter som faktisk vil ha nytte av det. Dette vil både pasienter, helsetjenesten og samfunnet som helhet profitere på.

Mer enn 350 millioner pasienter har allerede blitt behandlet med persontilpasset medisin, og allerede i 2016 anslås det at mer enn 50% av alle legemidler vil være basert på denne type behandling. Vi har allerede eksempler der behandling med insulin, blødningsfaktorer, antistoffer mot kreft og vaksiner er persontilpasset. Avanserte behandlinger som kan reparere organer, hud, knokler og bruskskader er i full fart på vei inn i klinikkene, mens nye medisiner mot Alzheimer sykdom, MS og andre nevrologiske sykdommer, samt folkesykdommer som kols og hjerte- karsykdommer, er på forskningsstadiet eller i utvikling. Spesielt for kreftpasienter er denne type behandling allerede en realitet. Lungekreft er for eksempel en sykdom som i dag har flere behandlingsalternativer, avhengig av hvilken molekylær sammensetning svulsten har. Dette har revolusjonert behandlingen for mange pasienter. 

Det er fortsatt langt fram til skreddersydd behandling for alle, men utviklingen går raskt og på kreftfeltet er det over 800 nye legemidler under utvikling. Derfor mener jeg tiden er moden for å gi persontilpasset medisin en prioritet i Norge, og jeg synes det er gledelig med regjeringens forslag om en nasjonal satsing på området. Allerede i 2016 skal helsedirektoratet levere sin strategi. En slik strategi er helt nødvendig, for dette paradigmeskiftet fører til nye utfordringer for helsetjenesten.

Det er behov for å tenke nytt og innovativt, og helsetjenesten må organisere seg og tilpasses en persontilpasset behandlingsmodell. Det må etableres nødvendige strukturer, og det må bygges kompetanse. Det er viktig at vi nå satser på forskning, utvikling og kompetansebygging innenfor dette feltet.

I dette arbeidet vil nasjonalt og internasjonalt samarbeid være avgjørende. Det meste av forskningen på dette feltet foregår i utlandet. Legemiddelindustri og næringsliv, som utvikler produkter og diagnostiske tester, leder an i utviklingen som vil være tilgjengelig for deg og meg om noen år. I Norge har vi kompetansen til å være med på denne utviklingen, men vi må koble oss på forsknings- og utviklingsprosjektene som pågår. I tillegg må vi bygge opp kompetansen i helse-Norge slik at du og jeg kan få en optimal og treffsikker behandling for vår sykdom. 

Vi i LMI vil jobbe sammen med andre aktører for å realisere potensialet som denne behandlingen representerer, både for den norske helsetjenesten og for norske pasienter.

Powered by Labrador CMS