Ivar Sønbø Kristiansens blogg

Rosa fristelser

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Ivar Sønbø Kristiansen

Ivar Sønbø Kristiansen er professor emeritus ved Avdeling for
helseledelse og helseøkonomi, Universitetet i Oslo og assosiert partner i Oslo Economics.

Da jeg begynte å studere på Blindern for 50 år siden, hang det en kondomautomat på herretoalettet på den uskjønne Fredrikke kafeteria. Blindern fikk imidlertid besøk fra Stortinget, og representantene ble bekymret for at automaten skulle vekke erotiske instinkter og krevet automaten fjernet. I resten av min studietid var fire stålbolter i veggen alt som kunne gi assosiasjoner om det annet kjønn på herretoalettet.

Helsedirektoratet har nylig besøkt taxfree-utsalget på Flesland og funnet vinflasker innpakket i rosa silkepapir. Silkepapiret er angivelig i strid med forbudet mot markedsføring av alkoholholdige drikkevarer, og Helsedirektoratet truer med dagsbøter dersom det rosa silkepapiret ikke blir fjernet. Jeg vil tro at fjerning av rosa silkepapir har like sterkt effekt på lysten til en god flaske vin som fjerning av kondomautomater har på kjønnsdriften hos unge menn.

Alkohol er høyt verdsatt i det norske samfunn, og økonomer måler ofte verdier i kroner. Den årlige omsetning av alkohol er i størrelsesorden 30 milliarder kroner. Mange av oss nyter alkohol uten å skade oss selv eller andre, men de samlede kostnader av skadelig alkoholbruk er likevel betydelig. Det er beregnet at helseskader, sykefravær, uførepensjonering, politietterforskning, straffeprosesser, branner mv koster samfunnet 22 milliarder per år. Til sammenligning er statens inntekter på alkoholsalg inklusive merverdiavgift bare 17 milliarder. Disse tallene er riktignok usikre og fanger blant ikke opp effekten av at skadelig alkoholforbruk forkorter levetiden. Tallene gir likevel all grunn til å ta alkoholskadene alvorlig. Hjerteskjærende historier fra barn og ungdom som vokser opp med alkoholiserte foreldre taler sitt tydelige språk.

Aktuelle tiltak mot alkoholskader kan være informasjon om alkoholskader, økte avgifter, fjerning av taxfreesalg på flyplasser og ferger, medikamenter, mv. En utfordring her er imidlertid at mange nyter alkohol uten å skade seg selv eller andre. Dersom tiltakene skal få aksept og kunne gjennomføres i praksis, bør de oppfattes som meningsfulle og effektive blant så vel politikere som folk flest. Det er beklagelig at Helsedirektoratets forebyggingsentusiaster forskusler muligheten for støtte i det alkoholforebyggende arbeid ved fjerne rosa silkepapir på vinflasker. 

Interesskonflikter: Forfatteren mottok i 2013 honorar fra et legemiddelfirma for å beregne kostnader ved alkoholskader i Norge

Powered by Labrador CMS