Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Blogger


Hans Torvald Haugos blogg Publisert2017-07-07

Skottland og KrF

Går det en linje fra Skottland, via KrFs landsmøte og til optikeren…?


Sommersola skinner – i hvert fall noen steder. Når late dager, myggstikk, snorkling og jordbær ligger bak oss, står vi foran en spennende valgkamp. De siste målingene viser et knapt flertall for et regjeringsskifte. Men avstanden til det borgerlige alternativet er ikke stor. Det store spørsmålet er hva som skjer med partiene som ligger rundt sperregrensen. Hvem som blir statsminister avgjøres sannsynligvis av hvilke småpartier som havner over og under sperregrensen. Ett av de små har markert seg særlig tydelig på øyehelsefeltet.


Synet er også en del av kroppen.

Tidligere i år gjennomførte partiene sine landsmøter, og bestemte hvilken politikk de skulle gå til valg på. KrF har tatt et tydelig standpunkt på at synet også er en del av kroppen, og at optikernes tjenester i større grad bør innlemmes i det offentlig helsetilbudet.


Lukker du øynene i noen sekunder blir du minnet på det: Synet er vår viktigste sans. Samfunnet har aldri vært så visuelt som nå. Vi bombarderes med informasjon og inntrykk gjennom synet.


Synsproblemer berører mennesker i alle aldre. Barn har problemer på skolen fordi de ikke ser godt. Tusenvis av voksne ser for dårlig til å kjøre bil. Eldre mennesker sliter med å se godt nok til å klare seg hjemme.


Vi blir stadig flere og vi blir eldre. Fremtidens helsetjeneste skal hjelpe mange flere enn i dag. Kommunene skal ta et større ansvar, og folk skal få flere av helsetjenestene nærmere der de bor. På øyehelsefeltet er det i dag kapasitetsutfordringer i spesialisthelsetjenesten. KrF har skjønt noe viktig: Med optikere som en bedre integrert del av primærhelsetjenesten kan sykehusenes øyeavdelinger og de spesialiserte øyelegene avlastes – samtidig som vi skaper muligheter for bedre øyehelse i alle aldersgrupper.


Tidlig innsats.

Norske tall viser at hvert femte skolebarn har behov for en synsundersøkelse. En av ti skolebarn har behov for briller eller annen synshjelp. Når vi snakker om så mange er ikke dette lenger en oppgave kun for spesialisthelsetjenesten. Helsesøster, fastlege og optiker kan i stor grad løse problemene lokalt på vegne av samfunnet.


Skottland ligner på Norge. Der har de gjort optikeren til en sentral aktør i førstelinjen. Resultatet? Antallet synsrelaterte henvisninger til spesialisthelsetjenesten ble redusert med 4,5%, mens den på samme tid økte med 23% i England som ikke hadde gjort samme grep.


Pasienten i sentrum.

Mange diskusjoner preges av at helsepersonellgruppene verner om seg selv og sine oppgaver. I profesjonskampens hete kan pasienter oppleve at de nærmest blir gisler i deres særinteresser.


Vi bør ta debatten om hvor de ulike helsetjenestene kan og bør gis. På øyehelsefeltet kan enkle endringer få stor betydning: Folk kan få bedre tilgang til øyehelsetjenester der de bor. Spesialistene kan avlastes og bruke tiden på å være spesialist i stedet for på enkle undersøkelser som kan gjøres andre steder. For oss høres det ut som en klassisk vinn-vinn-situasjon.

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   3 + 7 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
NB! Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Hans Torvald Haugo

Hans Torvald Haugo er generalsekretær og fagsjef i Norges Optikerforbund og Synsinformasjon. Han har bred arbeidserfaring som optiker og har i hele sin kliniske karriere jobbet tverrfaglig innen øyehelsefaget.

Nyheter fra startsiden

Sykehuskonflikten i arbeidsretten

Vraket som meddommer etter Facebook-kommentar3

MANGE FORTSETTER Å RØYKE ETTER ET HJERTEINFARKT

– Selv om det har virket håpløst, må vi gjøre et nytt forsøk

Den europeiske diabeteskongressen (EASD)

Anslår fem tapte leveår hos 40-åringer med diabetes1

Stamcelletransplantasjon for MS

Får ikke svar på studien før i 20224

Politikk og økonomi

Går av som statssekretær2

ØKNING AV ELDRE PÅ SYKEHUS STØRRE ENN BEFOLKNINGSVEKSTEN

– Vi må satse på forebygging og tidlige tiltak for de «yngre eldre»

DEN EUROPEISKE LUNGEKONGRESSEN (ERS)

Hormontilskudd reduserte fall i lungevolum

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!