Eli Gunhild Bys blogg

2017 må bli pasientenes valg

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Eli Gunhild By

Eli Gunhild By er leder i Norsk Sykepleierforbund. Hun er sykepleier og har hatt flere ulike stillinger ved Radiumhospitalet. By har 10 års fartstid som tillitsvalgt i ulike verv, og er nå den siste av en lang rekke forbundsledere som siden 1912 har arbeidet for sykepleiefaget og sykepleiernes interesser.

I TNS Gallups årlige undersøkelse om hva som er de viktigste utfordringene Norge står overfor svarte vi fra 2010 til 2014 «utfordringene i helsevesenet». Siste måling var helse nede på tredjeplass, forbigått av innvandring og arbeidsledighet. Vi skal gjøre vårt for at helse får sin rettmessige plass i valgkampen 2017.

Ikke fordi andre områder ikke er viktige, men tvert imot fordi helse griper inn i alle områder i samfunnet. Og 2017 blir et viktig år for å få øynene opp for de utfordringene det norske helsevesenet står foran. Det skylder vi pasientene, brukerne og de pårørende.

Et økende antall eldre som trenger helsehjelp og sykere pasienter enn før stiller kommunene på prøve. Helsesøstre som jobber forebyggende med våre unge er den beste investeringen samfunnet kan gjøre. Og helsevesenet er i rask endring; mer effektivt, mer poliklinisk behandling og kortere liggetid. Det er en utvikling som krever flere spesialsykepleiere.

Innovasjonen er ikke noe vi venter på, det er noe som skjer nå. Nylig ble de første 36 spesialsykepleiere ved Høgskolen i Oslo og Akershus med master uteksaminert.

Sykepleierkompetanse kan løse morgendagens velferdsoppgaver. Stadig mer av sykehusbehandlingen skjer på poliklinikker eller dagbehandling. Sykepleiere har fått nye roller der ekspertkompetansen brukes på nye måter, som eksempel ved hjertesviktpoliklinikker og diabetespoliklinikker. Dette er en utvikling Norsk Sykepleierforbund (NSF) ønsker velkommen.

Samtidig som sykepleiere etterspørres i nye roller med mer ansvar, må det være nok sykepleiere og kompetanse til å fylle de rollene vi har i dag. Det betyr ikke at alle skal løpe fortere eller få mer ansvar. Men etablering av nye roller er nødvendig og vi skal ta den jobben sammen med andre viktige faggrupper, som helsefagarbeidere og leger.

Ansatte i sektoren kan ikke alene løse så store utfordringer. Arbeidsgivere og myndigheter har et stort ansvar og det ansvaret må adresseres i den kommende valgkampen.

Det er godt dokumentert at den kompetansen norske kommuner etterspør mest og har størst problemer med å skaffe, er nettopp sykepleierkompetansen. Da må man starte med å anerkjenne det ansvaret sykepleiere tar i velferdstjenestene, gjøre det attraktivt å stå i yrket og gi oss mulighet til å utvikle kompetansen og rollene vi har. Våre medlemmer har flere ganger, senest i en Nova-rapport lagt fram i høst, gitt klar beskjed om hva som skal til for å rekruttere flere sykepleiere: det handler om hele stillinger, faglig oppdatering, godt arbeidsmiljø og ikke minst lønn.

2016 har særlig synliggjort sykepleiermangelen i kommunene. Kommunal Rapport skrev nylig om kommuner som overbyr hverandre for å få tak i de sykepleierne de er så avhengige av for å gi pasientene et godt tilbud i hjemmesykepleien og sykehjem.

Årlig meldes det om 2.500 ledige sykepleierstillinger uten kvalifiserte søkere, og SSB har anslått at arbeidskraftsbehovet i 2025 vil øke med henholdsvis 70 og 200 prosent i hjemmetjenesten og i sykehjem.

Verken vi i Sykepleierforbundet, pasientene eller myndighetene kan leve med at sykehjem og hjemmesykepleien i økende grad blir taperne i konkurransen om utdannet arbeidskraft i helsesektoren. Vi trenger et sykepleierløft nå, og jeg lover at NSF skal gjøre det vi kan for å ta den kampen på vegne av pasientene inn i 2017.

Powered by Labrador CMS