Eli Gunhild Bys blogg

Vi trenger et sykepleierløft

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Eli Gunhild By

Eli Gunhild By er leder i Norsk Sykepleierforbund. Hun er sykepleier og har hatt flere ulike stillinger ved Radiumhospitalet. By har 10 års fartstid som tillitsvalgt i ulike verv, og er nå den siste av en lang rekke forbundsledere som siden 1912 har arbeidet for sykepleiefaget og sykepleiernes interesser.

I dag, i kveld og i natt er tusenvis av sykepleiere på jobb. Døgnet rundt er sykepleierne der. Heldigvis.

Heldigvis for gamle Kjell som bor alene hjemme og får besøk av hjemmesykepleien, heldigvis for alle som trenger sykepleiernes ekspertkompetanse. Heldigvis er sykepleierne der. Utrettelige, med en uslåelig kombinasjon av kunnskap og varme.

Norske helse- og omsorgstjenester er blant de beste i verden og er et resultat av godt og hardt arbeid. Og slikt arbeid vil det være behov for fremover også fordi det finnes utfordringer, som vi ser allerede i dag. Det blir stadig flere pasienter, mer kompliserte helsetilstander og økte forventninger til behandlingsformer og kvalitet.

Altfor mange arbeidstimer, som kunne ha vært levert av topp kompetente sykepleiere, forsvinner i for høy deltidsandel, for lav avgangsalder fra yrket og altfor høyt sykefravær. Og kompetansen verdsettes for lavt. Samtidig er det en stor mangel på sykepleiere og særlig på spesialsykepleiere. Yrket må gjøres mer attraktivt og vi må få bedre ordninger for videreutdanning.

Vi er opptatt av å sikre befolkningen gode helse- og omsorgstjenester, og det vet vi at myndighetene og våre folkevalgte er også. Og ikke minst er befolkningen opptatt av et godt helsevesen, det som regjeringen kaller pasientens helsevesen.

Sykepleierne sitter på nøkkelen til å sikre fremtidens gode helsevesen. Og for å sikre at denne kompetansen blir utnyttet godt nok, mener vi at et løft må til. Et sykepleierløft!

For det første er det påkrevd med en nasjonal strategi for mobilisering av arbeidskraftreserven, gjennom tiltak for heltid, rekruttering og arbeidstid.

Og det må komme et lønnsløft for å øke yrkets attraktivitet. Målet er at ingen sykepleiere med ti års ansiennitet skal tjene under 500 000 kroner innen utgangen av 2019. Økt lønn har for det første et likelønnsperspektiv. Dernest mener vi at et lønnsløft er nødvendig om vi skal klare å få nok hoder og hender til helsevesenet.

Nå er tiden moden for en pasientfokusert bemanningsnorm. Dette dreier seg om pasientsikkerhet og mulighet til å utøve sykepleie av god kvalitet.

Det er for dårlig oversikt over fremtidige behov for spesialsykepleiere. Derfor trengs en nasjonal oversikt over behovene for spesialsykepleiere og en opptrappingsplan for spesialutdanning. Pasientens helsetjeneste, som regjeringen ønsker, vil ikke kunne realiseres om spesialsykepleierne mangler. Full lønn for sykepleiere under spesialisering er et nødvendig bidrag for å forsøke å sikre nok spesialsykepleiere.

Ledere i sykepleietjenesten har til dels svært krevende arbeidsbetingelser. Norsk Sykepleierforbund mener at bedre rammevilkår for ledelse vil gi enda bedre tjenester til pasientene og arbeidshverdagen blir bedre for sykepleierne. God ledelse dreier seg om arbeidsvilkår, kvalitet i tjenestene og utvikling av fag.

Powered by Labrador CMS