Eli Gunhild Bys blogg

Høstens viktigste reise

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Eli Gunhild By

Eli Gunhild By er leder i Norsk Sykepleierforbund. Hun er sykepleier og har hatt flere ulike stillinger ved Radiumhospitalet. By har 10 års fartstid som tillitsvalgt i ulike verv, og er nå den siste av en lang rekke forbundsledere som siden 1912 har arbeidet for sykepleiefaget og sykepleiernes interesser.

NSFs forbundsledelse har startet opp vår reise rundt om i landet, for å få gode råd om hva vi skal prioritere i det neste lønnsoppgjøret.

På disse tariffkonferansene møter vi engasjerte tillitsvalgte fra alle kommuner, helseforetak, høgskoler og universitet som bringer videre de krav som medlemmene har uttrykt. For NSF er det svært viktig at lønnskravene vi fremmer er forankret blant medlemmene, slik at vi har tyngde bak kravene når vi møter til forhandlingene.

Det er fortsatt en stund til forhandlingene starter, men vi skal være forberedt. Vi skal være like forberedt til forhandlingene, som pasientene forventer at vi som sykepleiere er når de trilles inn på operasjonsbordet. Vi skal ha medlemmene i ryggen når vi møter arbeidsgiverne i Spekter, KS, Stat, Oslo kommune, Virke, NHO og KA. Rådene vi får fra tariffkonferansene, er grunnlaget for de kravene vi fremmer.

Eksempler på at det er sykepleiermangel og mangel på spesialsykepleiere får vi fra hele landet. KS har selv sagt at de har store vansker med å rekruttere nok sykepleiere til kommunehelsetjenesten. Sykehusene har forstått at de selv må ta grep for å sikre at de har nok spesialsykepleiere, ved å betale for videreutdanning. Er dette nok?

Regjeringen og Stortinget har høye ambisjoner for fremtidens helsevesen. Vi har innført samhandlingsreformen, som gir kommunene nye utfordringer i pasientbehandlingen. Det er økt kompleksitet i de sykepleierfaglige oppgavene som følge av reformen, fordi kommunene har overtatt ansvaret for pasienter som tidligere ville blitt på sykehusene. Dette har medført at det er og blir stor etterspørsel etter spesialsykepleiere også i kommunene.

For spesialisthelsetjenesten medfører også denne reformen nye og endrede krav. Det er kortere liggetid og mer poliklinisk behandling. Sykepleiernes kompetanse blir viktigere og det blir et økt krav om spesialisering. Vi vil derfor trenge flere spesialsykepleiere i fremtiden også her.

Hvordan skal vi så få dekket dette behovet? Statsminister Erna Solberg lanserte på en debatt som NSF arrangerte et løfte om at 15 000 flere sykepleiere i kommunen skal få videreutdanning innen 2020. NSF skal påse at regjeringen følger opp dette i statsbudsjettet. Helseminister Bent Høie har i et brev til Stortinget skrevet at dette er et politisk standpunkt som Erna Solberg har fremført på vegne av Høyre i valgkampen, og at «regjeringen vil fremme forslag vedrørende grunn- og videreutdanning for ansatte i omsorgssektoren for Stortinget på egnet måte.» Dette høres langt mindre forpliktende ut enn da statsministeren lovte 1, 8 milliarder med øremerkede midler. Vår kompetanse er etterspurt. Det er vi som er der ved livets start, det er vi som er der for å skape trygghet under behandlingen, det er vi som redder liv og det er vi som gir lindrende behandling. Det er vi som er eksperter og vår ekspertkompetanse skal verdsettes. Vi skal ha en lønn og arbeidsvilkår som gjør det attraktivt å bli sykepleier og å forbli sykepleier.

Vi vet at det vil bli en kamp for å nå vårt mål om en rettferdig lønn – en lønn på samme nivå som i mannsdominerte yrker i privat sektor. Derfor er vår høsttur viktig. For når vi går inn i forhandlinger, så vet vi også at vi har medlemmene i ryggen. Vår jobb er å synliggjøre den kompetansen sykepleierne innehar. Vår jobb er å få arbeidsgiverne til å sette riktig pris på den jobben sykepleierne gjør.

Prisen som dere tilbys i dag er ikke god nok, og derfor skal vi kjempe videre.

Powered by Labrador CMS