Eli Gunhild Bys blogg

Sykepleiernes kompetanse må verdsettes høyere

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Eli Gunhild By

Eli Gunhild By er leder i Norsk Sykepleierforbund. Hun er sykepleier og har hatt flere ulike stillinger ved Radiumhospitalet. By har 10 års fartstid som tillitsvalgt i ulike verv, og er nå den siste av en lang rekke forbundsledere som siden 1912 har arbeidet for sykepleiefaget og sykepleiernes interesser.

«Sykepleierne har kanskje det viktigste yrket i samfunnet vårt, dere skaper trygghet til folk flest», sa arbeidsminister Robert Eriksson i anledning av den internasjonale sykepleierdagen i mai. Norsk Sykepleierforbund (NSF) mottok den dagen flere hilsener fra politikere og arbeidslivstopper:

«Dere er der for pasientene og deres pårørende når sykdom gjør livet litt tyngre å bære, og dere er der for kolleger og andre som måtte trenge deres kompetanse og kloke råd», skrev statsminister Erna Solberg.

«Takk for deres daglige bidrag til å utvikle helsetjenester i verdensklasse», hilste direktør i Spekter Anne-Kari Bratten.

«Dere bidrar til et rettferdig og trygt samfunn med faglig styrke, klokskap og engasjement», sa leder av arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre.

Det er i fremtiden stor usikkerhet til hvilken økonomisk vekst vi kan forvente oss. Det vi imidlertid kan regne med, er at vi ikke vil se de samme rammene for lønnsoppgjørene de nærmeste årene som vi har vært vant med. Vi ser at det er en nedgang i antall sysselsatte i flere næringer, samtidig vet vi at det er et stort behov for kompetent arbeidskraft innenfor helse- og omsorgssektoren.

I en situasjon med trange økonomiske rammer i oppgjørene, er det derfor avgjørende å prioritere riktig. Og jeg mener at nå må sykepleiere prioriteres! Hvorfor? Fordi kombinasjonen av pleie, omsorg og fagkunnskap gir sykepleiere en kompetanse som ingen andre helseprofesjoner i Norge har. Sykepleiernes innsats med både behandling og forebygging, bidrar til at andre arbeidstakere i samfunnet unngår sykdom eller de kommer tidligere tilbake etter sykdom og skade. Dette er god samfunnsøkonomi. Og omsorgen som vår gamle mor får på sykehjemmet, rådene din 10-åring får av helsesøster og barnet som forløses av jordmora, er utrolige viktige bidrag i et velferdssamfunn.

Sykepleiernes kompetanse er grunnleggende, den er verdifull og effektiv. Vår kompetanse og dens store betydning må vises overfor beslutningstakere på alle arenaer, enten det er sykehusdirektøren, rådmannen eller helseministeren. Det er ikke Spekter-direktør Anne-Kari Bratten eller KS-leder Gunn Marit Helgesen som alene avgjør hvem som skal prioriteres i lønnsoppgjørene. De nevnte rådmennene, kommunestyrene, sykehuslederne og styrene er helt sentrale for de prioriteringer som gjøres eller ikke gjøres i tariffoppgjørene.

For å avslutte med helseminister Høies hilsen til sykepleierne på den internasjonale sykepleierdagen: «sykepleierne gjør en helt avgjørende viktig jobb i den norske helsetjenesten». Han vet hva han snakker om, nå handler det om å ta ansvar.

Powered by Labrador CMS