Bjørnar Allgots blogg

Diabetesskjema sikrer behandlingen og gir ny kunnskap

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Bjørnar Allgot

Bjørnar Allgot har vært generalsekretær i Diabetesforbundet siden 1992. Han er utdannet lærer med videreutdanning i organisasjonsutvikling og personaladministrasjon. Han er blant annet styreleder i Extrastiftelsen, leder i kontaktforum for brukere av helsetjenesten i HoD og har vært visepresident i den internasjonale diabetesføderasjonen. Han var sentral i etablering av Læring og mestringssentra i Norge.

Allmenlegeforeningen mener at bruk av Noklus Diabetesskjema har «liten eller svært begrenset» effekt i diabetesbehandlingen. Pasientene selv mener det motsatte. Og det er vel først og fremst pasientene det handler om?


Norsk forening for allmennmedisin (NFA) har bedt Kunnskapssenteret om å gjennomføre «en systematisk oversikt omkring mulige helsegevinster ved bruk av skjemaer i diabetesoppfølgingen hos allmennlegen», som det heter i en artikkel i Tidsskriftet for Den norske legeforening (nr. 5, 2016). I følge Kunnskapssenterets gjennomgang er det «en tendens til at bruk av skjema i oppfølgingen av pasienter med diabetes hos allmennlegen kan bidra til lavere dødelighet og sykelighet».

Allmenlegeforeningens hovedbudskap er derimot som følger: «Det foreligger ingen dokumentasjon på at bruk av skjema i diabetesoppfølgingen gir redusert risiko for død, hjerteinfarkt, hjerneslag, perifere nerveskader eller retinopati. Bruk av skjema har liten eller svært begrenset effekt på nivået av HbA1c, blodtrykk, vekt, lipider og mikroalbuminuri».

Vi i Diabetesforbundet skal ikke gå inn i noen tolkningsdiskusjon her. Men vi må tale pasientenes sak i denne sammenhengen. Det er dem vi representerer. Våre medlemmer er helt tydelige på at de «(…) anerkjenner viktigheten av at NOKLUS Diabetesskjema blir benyttet av fastlegene for å sikre god behandlingskvalitet. Landsmøtet ser med bekymring på at kun 10 % av landets fastleger rapporterer inn til diabetesregisteret. Landsmøtet oppfordrer alle med diabetes til å etterspørre NOKLUS Diabetesskjema hos sine fastleger, og til å be sine fastleger om å sende inn data til Norsk Diabetesregister for voksne». (Fra en landsmøteresolusjon fra 2015).

I høringsutkastet til nye nasjonale behandlingsretningslinjer fra Helsedirektoratet, som er ute nå, står det også helt klart at bruk av Noklus-skjemaet anbefales i oppfølgingen av pasienter med diabetes type 2. Tall fra HELFO viser at bruken av skjemaet har økt med nesten 50 % fra 2012 til 2014. Men disse tallene har nesten ingen praktisk verdi. Allmennlegeforeningen anslår nemlig i Tidsskriftet at hver fastlege i snitt bruker skjemaet rundt tre ganger i året, og at dette tilsvarer årskontroller for bare 10 % av pasientene med diabetes type 2. Av landets rundt 200.000 pasienter med diagnostisert diabetes type 2, er det altså 180.000 som ikke får nyte godt av at fastlegen benytter et skjema som kvalitetssikrer kontrollen og behandlingen – og som påser at legen følger de nasjonale behandlingsretningslinjene.

Så hva er det som er problemet? Hvorfor kan ikke fastlegene bare bruke Noklus-skjemaet på årskontrollen i stedet for sin egen journal?

«Tiden leger bruker på skjemautfylling, kan komme i konflikt med den samlede tiden som er til rådighet for direkte kontakt med pasienten», argumenteres det i Tidsskriftet. Men utelukker det ene det andre? Nei, mener vi. Spesielt ettersom behandlingsretningslinjene er tydelige på at det bør settes av en dobbeltime til årskontrollen av pasienter med diabetes.

Når legen finner plass til Noklus Diabetesskjema innenfor denne tiden, bidrar fastlegen ikke bare til kvalitetssikring av eget arbeid til pasientens beste. Med pasientens samtykke kan informasjonen i skjemaet også legges inn i Norsk diabetesregister for voksne. Her vil den kunne bidra til viktig forskning – som igjen kan komme både lege og pasient til gode.

Powered by Labrador CMS