Anne Lise Ryels blogg

Hvorfor vil vi innføre et opplegg for tarmkreftscreening i Norge?

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Anne Lise Ryel

Anne Lise Ryel er advokat og har jobbet som generalsekretær i Kreftforeningen siden 2002. Tidligere har hun blant annet jobbet som divisjonsdirektør i Sosial- og Helsedirektoratet, statssekretær i Justisdepartementet, Likestillingsombud og konsernadvokat i Statnett. Ryel sitter i Topplederforum for HelseOmsorg21 og er medlem i Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering i helse- og omsorgstjenesten.

Den 22. september skal Nasjonalt råd for prioritering komme med en anbefaling på hvorvidt Norge bør innføre et nasjonalt screeningsprogram for tarmkreft. Vi i Kreftforeningen mener dette er viktig fordi:

- Tarmkreft er en av våre største kreftdiagnoser. I 2014 var det 4166 som ble diagnostisert med tarmkreft, og flere enn 1500 personer dør hvert år som følge av tarmkreft. Innføring av et nasjonalt screeningsprogram kan på sikt redde 300 liv årlig.

- De fleste tilfeller av tarmkreft utvikler seg fra forstadier til kreft (polypper) over et langt tidsrom (10-15 år) noe som gir gode muligheter for å oppdage sykdommen gjennom et screeningsprogram.

- Symptomer på tarmkreft er som regel diffuse (endret avføring, magesmerter, blod i avføringen, blodmangel), derfor er det vanskelig å oppdage kreftformen i tidlig fase. Hvis flere oppdager tarmkreft i et tidligere stadium vil flere overleve sykdommen. Tidlig oppdagelse av sykdommen vil også medføre mindre krevende behandling for den enkelte.

- Antall som får tarmkreft har økt betydelig de siste årene, og Norge er et av landene i verden med høyest forekomst av tarmkreft uten at vi vet årsaken til dette.

- EU anbefaler at det etableres nasjonale screeningsprogram for tarmkreft, og mange land i Europa har allerede innført et slikt tilbud.

- Økonomiske analyser har vist at innføring av nasjonalt screeningprogram for tarmkreft er et kostnadseffektivt tiltak.

Powered by Labrador CMS