Anne Lise Ryels blogg

Fra festtale til tåketale

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Anne Lise Ryel

Anne Lise Ryel er advokat og har jobbet som generalsekretær i Kreftforeningen siden 2002. Tidligere har hun blant annet jobbet som divisjonsdirektør i Sosial- og Helsedirektoratet, statssekretær i Justisdepartementet, Likestillingsombud og konsernadvokat i Statnett. Ryel sitter i Topplederforum for HelseOmsorg21 og er medlem i Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering i helse- og omsorgstjenesten.

«Helseindustrien er næring med dobbel gevinst – fremskrittene som gjøres bidrar til velferd og helse samtidig som de skaper verdier og arbeidsplasser. Regjeringen skal legge til rette for gode vilkår for utvikling av nye bedrifter – også innen helse.»

Dette sa Statsminister Erna Solberg da hun 24. august i fjor åpnet Oslo Cancer Cluster (OCC) innovasjonspark. Hun skrøt næringsklyngen opp i skyene og løftet den frem som et eksempel på noe av det Norge skal leve av i fremtiden når oljen en gang tar slutt. Hun slo videre fast at dette er en del av «skiftet i norsk økonomi» og at regjeringen «ønsker å bidra til et bærekraftig norsk næringsliv som utvikler innovativ kreftbehandling». På tross av den politiske festtalen, kan 2017 fort ende opp i bakrus for OCC. De står nemlig i fare for å miste viktig offentlig økonomisk støtte allerede neste år.

Ap-representanten Jan Bøhler utfordret næringsminister Monica Mæland i spørretimen denne uken om årsaken til at OCC har fått avslag fra Innovasjon Norge på søknaden fra Norwegian Center of Expertise. Det innebærer at de mister en årlig støtte på 5 millioner. Næringsministeren begrunnet avslaget med en EU-regel som setter en øvre grense på ti år for driftsstøtte til næringsklynger. Hun påpekte at hun hadde god tro på at OCC kan klare seg uten statsstøtte, viste til regelverket og at de er «bundet opp til statsstøtteregler vi må forholde oss til», samt listet opp ulike støtteordninger som hun «oppmuntret» OCC å søke.

Med all respekt, Mæland, en slik «oppmuntring» er ikke til å bli særlig glad av, og står ikke til troende opp motfesttalene om å satse på helseinnovasjon som «den nye oljen». Svaret er garantert helt korrekt og kvalitetssikret opp mot EU og EØS-reglene, men smaker slett ikke av vilje til å satse.

 Erna inviterte til skalldyraften, men Mæland serverer bare crabsticks.

 I steden for å peke på begrensningene og skape usikkerhet, hadde næringsministeren en gyllen mulighet til å gjenta viktigheten av å satse. Hun kunne svart «Ja, her har vi en utfordring med regelverket, men vi vil ikke la oss stoppe av det. OCC og andre næringsklynger er så viktige for oss at dette skal vi finne andre løsninger på».

Da kunne miljøet på OCC pustet ut og brukt kreftene sine på å forske frem fremtidens løsninger for en bedre kreftbehandling, ikke å bekymre seg for økonomien.

Powered by Labrador CMS