Anne Lise Ryels blogg

Stadig flere dropper underlivssjekk, og hva gjør vi da?

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Anne Lise Ryel

Anne Lise Ryel er advokat og har jobbet som generalsekretær i Kreftforeningen siden 2002. Tidligere har hun blant annet jobbet som divisjonsdirektør i Sosial- og Helsedirektoratet, statssekretær i Justisdepartementet, Likestillingsombud og konsernadvokat i Statnett. Ryel sitter i Topplederforum for HelseOmsorg21 og er medlem i Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering i helse- og omsorgstjenesten.

Dagens Medisin viser til nye tall fra Kreftregisteret som viser at stadig flere av kvinnene mellom 25 og 39 år dropper underlivssjekk. Førti prosent unnlater å følge anbefalingene om celleprøve hvert tredje år. Dette er alarmerende, fordi i løpet av ti år har forekomsten av livmorhalskreft samtidig økt med 25 prosent i denne yngste aldersgruppen. I de eldre aldersgruppene er det stadig færre som får livmorhalskreft, takket være screening.
Utviklingen vi ser blant de unge kvinnene er alvorlig. Vi vet at deltakelse i screening kraftig reduserer risikoen for å få livmorhalskreft. Derfor er det meget sannsynlig at økningen i livmorhalskrefttilfeller hos de yngre skyldes manglende deltakelse i screeningprogrammet. Økningen kan også skyldes endrede seksualvaner som bidrar til en økning i HPV relatert kreft, og da særlig livmorhalskreft. Altså desto større grunn til å følge anbefalingene fra Masseundersøkelsen mot livmorhalskreft, celleprøve hvert tredje år for alle kvinner mellom 25 og 69 år!
Vi kjenner ikke årsakene til at de yngre kvinnene unnlater å la seg sjekke, er det manglende kunnskap og informasjon, eller er det for mye helseinformasjon slik at budskapet fra Kreftregisteret «drukner»? Tenker de yngre kvinnene at dette ikke gjelder meg? Hvorfor følger de ikke opp påminnelsen fra Kreftregisteret om å ta celleprøve?
Kreftforeningen ønsker sammen med Kreftregisteret å snu denne negative trenden gjennom bruk av nettsider, brosjyrer, Kreftlinjen, Twitter og Facebook, for å informere kvinnene om viktigheten av å følge de offentlige anbefalingene.
Vi oppfordrer også helsepersonell, i særdeleshet fastlegene, gjennom sin kontakt med yngre kvinner, til å minne om å ta jevnlig celleprøve. Det redder liv!

Powered by Labrador CMS