FOR SENT PÅ SYKEHUS: Forsinket hjerneslagdiagnose førte i flere av tilfellene, der pasienter fikk medhold, til at det var for sent med trombolysebehandling, ifølge Norsk pasientskadeerstatning. Illustrasjonsfoto: Per Corneliussen Foto:

Leger feiltolker symptomer på hjerneslag

Mer enn åtte av ti saker som fikk medhold i NPE var begrunnet med svikt i diagnostikken.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

De siste fem årene har Norsk pasientskadeerstatning (NPE) behandlet 272 saker på hjerneslag. Medhold ble gitt til 91 erstatningssøkere. Mer enn 80 prosent av medholdssakene er begrunnet med svikt i diagnostikk.

Hovedårsakene til svikt i diagnostikk er feiltolkning av symptomene, at det ikke ble rekvirert undersøkelse, at utredningen var mangelfull eller at pasienten tidligere skulle vært henvist til spesialisthelsetjenesten.

Forsinket diagnose førte i flere tilfeller til at det var for sent med trombolysebehandling, melder NPE.

Syv pasienter døde
Konsekvensene for pasientene har i hovedsak vært hjerneskade eller forverring av hjerneskade med kognitiv svikt, motoriske utfordringer, lammelser, kommunikasjonsvansker, synsforstyrrelser og redusert balanse.

Det er registrert syv dødsfall som følge av svikt i diagnostisering eller behandling.

Avslag
NPE viser til at det er tre årsaker til at det ble gitt avslag for 196 erstatningssøkere.

Ved snaut halvparten av sakene er avslaget begrunnet med at det ikke har vært svikt i diagnostikken. I disse sakene er det konkludert med at det ikke var grunnlag for tidligere diagnose ut fra symptomene som forelå.

For noe under en fjerdedel av saken var begrunnelse at det ikke forelå svikt i behandling, mens det for drøyt tre av ti avslagssaker ble konkludert med at det ikke var en årsakssammenhengen mellom skaden som var oppstått og helsehjelpen.

Powered by Labrador CMS