Styreleders angrep på ansatte

DEBATT: Styreleder, styret og administrerende direktør i Vestre Viken kan ikke unndra seg sitt ansvar. Det er høyst urimelig å skyve ansvaret nedover. Dette bygger mistillit mot styret og ledelsen og skaper dårlig arbeidsmiljø.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Innlegg: Toril Morken, foretakstillitsvalgt for Overlegeforeningen (OF) i Vestre Viken
Andrea Dobloug, foretakstillitsvalgt for Yngre legers forening (Ylf) i Vestre Viken

MANGE ANSATTE reagerer nå sterkt etter vedtaket som styret i Vestre Viken fattet den 18. april. I et ekstraordinært, lukket møte bestemte styret seg for ikke å vedta foretaksboten fra politiet for bruk av feil Helfo-takster for patologiprøver. Styreleders uttalelser om saken vekker oppsikt.

Administrerende direktør Wisløff innstilte på at styret ikke skulle vedta boten. Begrunnelsen for dette kommer ikke fram i styreprotokollen. Innstillingen er hemmelig. Styret delte seg i to med fem representanter som er oppnevnt av eieren, Helse Sør-Øst, som fulgte innstillingen til Wisløff, og tre ansattrepresentanter som foreslo å vedta boten.

ENIGHET. Bakgrunnen for de ansattes anbefaling er at det er enighet om at det er begått feilkoding. De ansatte bemerket at det ikke er noen personlig vinning i saken, at siktelsen mot den ansatte lederen det pekes mot er frafalt av politiet og at kontrollrutinene til Helseøkonomiforvaltningen (Helfo) har vært svært mangelfulle.

Avgjørelsen om ikke å vedta boten, ble forklart på Vestre Vikens intranett og av styreleder Torbjørn Almlid i intervju med pressen. Der står det at styreleder «mener at det er behov for å få saken bedre belyst og at det best kan skje gjennom en rettslig gjennomgang» – og «at Vestre Viken i en rettslig prosess vil få anledning til å føre bevis for at foretaket er blitt pålagt ansvar for bevisste handlinger av enkeltpersoner».

RISIKERER STRAFFESAK. Når Vestre Viken ikke vedtar foretaksboten, kan konsekvensen bli at politiet reiser straffesak mot Vestre Viken med påstand om en bot på 1,2 millioner kroner, i stedet for én million kroner dersom man hadde vedtatt boten nå.

Etter styremøtet den 19. februar, hvor denne saken første gang ble behandlet, kom styreleder med kraftig anklage mot en ansatt, den tidligere avdelingslederen. Ansatte ved avdelingen føler seg også uthengt.

UTRYGGHET. Før det lukkede styremøtet rettet en samlet gruppe av foretakstillitsvalgte, i et brev den 16. april, kritikk til styreleder for dette. Gruppen påpekte at styreleder ikke tar det systemansvaret for virksomheten som styreinstruksen pålegger. Med de siste uttalelsene sender styreleder på nytt signaler om at ansatte risikerer å bli stilt til personlig ansvar ved feil.

Mange leger har tatt kontakt og uttrykker at de nå er usikre på om de tør å påta seg oppgaver og ansvar, som å bestemme koder. De lurer på om det er trygt å arbeide under ledelsen i Vestre Viken.

Styreleder, styret og administrerende direktør kan ikke unndra seg sitt ansvar. Det er høyst urimelig å skyve ansvaret nedover. Dette bygger mistillit mot styret og ledelsen og skaper dårlig arbeidsmiljø.

BELASTNING. En forestående rettsprosess vil være en belastning for samarbeidet mellom ledelsen og de ansatte, med store kostnader for enkeltpersoner, økonomi, arbeidsmiljø og omdømme. Dårlig regelverk og oppfølging fra Helfo kan forbedres uten straffesak. Ledelsen i foretaket har mye å lære av denne saken også uten rettsprosess. Dette kan i verste fall ramme pasientbehandlingen, som er hovedoppgaven til Vestre Viken.

Å vedta boten, vil være en anerkjennelse av det ansvar ledelsen og styret har. Arbeidet med å forbedre kodepraksis, må gjøres uansett.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS