FRYKT FOR Å TA ANSVAR: Foretakstillitsvalgt for Overlegeforeningen i Vestre Viken HF, Torill Morken, forteller at erfarne leger har valgt å frasi seg ansvar for koding på noen fagområder. Foto: Privat

– Styret, styreleder og direktør unndrar seg ansvar

De tillitsvalgte i Vestre Viken helseforetak mener ledelsen skyver ansvaret nedover når de nekter å godta boten på èn million kroner.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det er ett år siden Helfo anmeldte Vestre Viken HF for å ha krevd, og mottatt, urettmessige refusjon av utgifter til poliklinisk helsehjelp.
En granskingsrapport utført av PwC, som sykehuset selv hadde bestilt, konkluderte med at det hadde pågått bevisst feilbruk av koder  ved Avdeling for klinisk patologi i Drammen.
Les mer: Granskning hevder sykehus jukset og fikk millioner i urettmessig refusjon

I et styremøte 18 april i år, innstilte administrerende direktør Finn Wisløff på at styret ikke skulle vedta å betale boten. Innstillingen fikk støtte fra fem styremedlemmer, mens tre - alle ansattrepresentanter - mente at foretaket skulle godta boten.

Begrunnelsen for Wisløffs innstilling kom ikke fram i styreprotokollen.

– Innstillingen er holdt hemmelig, mener de tillitsvalgte i Vestre Viken. Torill Morken, foretakstillitsvalgt for Overlegeforeningen i Vestre Viken har sammen med Andrea Dobloug, som er foretakstillitsvalgt for Yngre legers forening ved foretaket, skrevet et innlegg der de forteller at mange ansatte reagerer sterkt på vedtaket.

Videre skriver de:

– Etter styremøtet den 19.februar, hvor denne saken første gang ble behandlet kom styreleder med kraftig anklage mot en ansatt, den tidligere avdelingslederen. Ansatte ved avdelingen føler seg også uthengt.
Styreleder Torbjørn Almlid pekte etter dette møtet i februar på avdelingslederen for den aktuelle avdelingen som den eneste skyldige.

Les mer her: Vestre Viken-styrelederen: «En av våre ansatte har ført alle bak lyset»

Se styreleder Torbjørn Almlids svar på legenes innlegg lengre ned i saken.

Til Dagens Medisin forteller foretakstillitsvalgt Torill Morken at legene opplever det som utrygt å ta ansvar etter dette:

– LIS-leger er blitt redde for å skrive takster. Erfarne kolleger har tatt kontakt fordi de vurderer å si fra seg ansvaret for noen fagområder. Og noen har allerede gjort det etter den forrige uttalelsen fra Almlid. Det er høy grad av sykmelding i den aktuelle avdelingen, forteller Morken.

– Det har vært langvarig slitasje og vanskelige arbeidsforhold lenge, og så kommer dette på toppen. De opplever at det er manglende støtte fra ledelsen og det er problematisk sier Morken.

 Styrelederen: – For lettvint å bare akseptere boten

Styreleder Torbjørn Almlid sier til Dagens Medisin det er juridiske årsaker til at de ikke vil godta boten.

 – Årsaken til at vi avviser forelegget er at vi er i tvil om hvorvidt vilkårene for bot er oppfylt, sier Almlid, og peker på at det er ulike juridiske forhold de stiller spørsmål ved.

 – Vi ønsker å få belyst dette nærmere, og om dette må skje i en rettslig vurdering så er det det som må til. Vi mener det er for lettvint å bare akseptere boten. Det er flere forhold som krever å bli ytterligere belyst. Det må ikke oppfattes som et angrep på egne ansatte. Det er det ikke – og vi retter ikke skyts mot noen i foretaket.

 – Legene skriver at de er blitt redde for å påta seg ansvar for eksempel ved koding som følge av måten styret og ledelsen har håndtert denne saken på, hva er din kommentar til det?

 – Det er slik at foretaket per definisjon har ansvar for alt som skjer. Vestre Viken fikk en bot også i 2012 for feilkoding. Vi vil beskytte foretaket mot at det skal være for lettvint å bruke det instrumentet. Derfor ønsker vi dette nærmere belyst. De ansatte kan følge seg trygge på at det ikke blir forfølgelse. Det kodes utmerket ved foretaket, det kan jeg si på generelt grunnlag.

  • I mars i år ila politimesteren i Sør-Øst politidistrikt Vestre Viken boten på bakgrunn av anmeldelsen fra Helfo i april i fjor. Politiet stadfester at foretaket har opptrådt grovt uaktsomt.
  • Avdelingslederen for patologiavdelingen var siktet i saken, men denne saken ble tidligere henlagt av politiet.
Powered by Labrador CMS