NY STRATEGI: Den nye kreftstrategien skal sikre kreftpasienter en bedre overgang fra sykehus til kommunehelsetjenesten, ifølge helseminister Bent Høie. Arkivfoto Foto:

Ny kreftstrategi løfter frem kreftoverleverne

Innen tre år skal pasienter som overlever kreft bli bedre ivaretatt gjennom «pakkeforløp hjem».

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det er målsettingen i den nye kreftstrategien for 2018-2022 som helseminister Bent Høie legger frem på Dagens Medisins kreftkonferanse onsdag ettermiddag.

– Det nye og tydeligste i denne kreftstrategien er vektleggingen av nettopp det å leve med kreft og etter kreftbehandling. Det er større oppmerksomhet på pasientens behov for oppfølging, blant annet psykososial oppfølging, sier helseminister Bent Høie til Dagens Medisin.

En stor utfordring for norsk kreftomsorg fremover er den betydelige økningen i nye krefttilfeller, samtidig som det forventes en stor økning i antall pasienter som lever med kreftsykdom etter å ha gjennomgått kreftbehandling, og som fortsatt har betydelige behov for helse- og omsorgstjenester. Dette stiller store krav både kapasitet, kompetanse og økt samhandling mellom spesialist- og primærhelsetjenesten, ifølge kreftstrategien.

Viktig koordinator-rolle
– Hvordan skal helsetjenesten lykkes med dette?
– I kreftstrategien ligger det jeg lovte før valget, nemlig å innføre pakkeforløp hjem. Helsedirektoratet er varslet om at de får i oppdrag å utvikle det, sier Høie.

Nasjonal kreftstrategi

* I fjor bestemte Helse- og omsorgsdepartementet at Nasjonal kreftstrategi 2013-2017 skal oppdateres og videreføres for 2018-2022.* Strategien forlenger fem hovedmålsettinger: 1) En mer brukerorientert kreftomsorg, 2) Norge skal bli et foregangsland for gode pasientforløp 3) Norge skal bli et foregangsland innen kreftforebygging, 4) Flere skal overleve og leve lenger med kreft og 5) Best mulig livskvalitet for kreftpasienter og pårørende.* Strategien inneholder en rekke delmål for perioden, blant annet at det skal etableres et nasjonalt screeningprogram mot tarmkreft. Samtidig skal screening utenfor de nasjonale programmene, såkalt «villscreening», reduseres.* Det skal opprettes et «ekspertpanel» for ny vurdering ved alvorlig sykdom og innmeldingen av onkologiske data til Kreftregisteret skal økes.* Flere kreftpasienter skal få tilbud om deltakelse i kliniske behandlingsstudier. Det skal etableres nasjonale anlegg for protonterapi i Bergen og Oslo.

Pakkeforløp hjem skal bygge på erfaringene fra pakkeløpene for diagnostisering og oppstart av behandling.

– Det som er nytt er at pakkeforløpet skal trygge overgangen fra spesialisthelsetjenesten til kommunehelsetjenesten. Det skal være et koordinert oppfølgingstilbud, som innbefatter psykososial oppfølging basert på den enkeltes behov. Sentralt her er en koordinatorfunksjon i kommunen, sier Høie.

Om lag 200 av landets 426 kommuner har egen kreftkoordinator i dag, og Høie sier Helsedirektoratet skal utrede om alle bør ha dette. Gjennom kommunale kvalitetsregister skal utviklingen og resultatene fra pakkeforløp hjem måles. Statsråden varsler at pasienter og fagpersoner skal involveres i utviklingen av det nye pakkeforløpet.

– Kan avlaste fastlegene
– Målsettingen er å få på plass pakkeforløp hjem i løpet av denne stortingsperioden, men her må Helsedirektoratet komme med sine anbefalinger, sier Høie.

Han sier fastlegene får en sentral rolle i pakkeforløp hjem.

– I Trønderopprørets undersøkelse sier 97 prosent av legene at de ikke kan påta seg flere oppgaver. Hvordan skal de løse dette?

– Dette er allerede fastlegenes jobb i dag, men pakkeforløpet vil bidra til at dette blir satt i et system og koordinert opp mot andre. Noe av det man skal se på er hvordan man kan involvere annet helsepersonell, blant annet i den psykososiale oppfølgingen, som vil avlaste fastlegene, sier Høie.

Varsler nye verktøy
I kreftstrategien understrekes det også at etablering av flere digitale samvalgsverktøy for ulike kreftformer skal bidra til en mer individualisert kreftomsorg. Samtidig skal ordningen fra 2016 med kontaktlege for kreftpasienter i sykehus implementeres.

– Ordningen er implementert gjennom lov, men nå innfører vi målinger av sykehusene på bruken av ordningen. Sykehusene har en plikt til tilby dette og pasientene har en rett til å få det, men vi har behov for å vite i hvor stor grad ordningen blir brukt, sier Høie.

Powered by Labrador CMS