OVERRASKET: – At over halvparten tenker at de ikke vil være i allmennmedisin om fem år var overraskende. Jeg trodde ikke det var så ille, sier fastlege Heidar Olsson på Haugerud legesenter. – Skremmende, mener fastlegekollega Silja Rekdal. Foto: Vidar Sandnes Foto:

– Kortere listelengde er viktigste kortsiktige tiltak

Slitne fastleger kjenner seg veldig godt igjen i undersøkelsen. De forteller om svært lange arbeidsdager og mener kortere listelengde vil kunne lette arbeidssituasjonen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Tirsdag ettermiddag la Trønderopprøret frem sin fastlegeundersøkelse, med svar fra over 1000 av landets drøyt 4700 fastleger.

Her kommer det blant annet frem at seks av ti fastleger det siste halvåret har tenkt på å slutte som fastlege på grunn av stort arbeidspress. Og hele 97 prosent av fastlegene sier at de ikke har kapasitet til å ta på seg flere, nye oppgaver.

Les også: Fastlegeleder: – Sykehusene må gjøre mer, fastlegene mindre

Heidar Olsson ved Haugerud legesenter i Oslo er blant de fastlegene som helt klart har tanken på å gi seg. I intervju med VG har Olsson fortalt at han ukentlig sover over på legekontoret fordi han hadde så lange arbeidsdager. Han er absolutt ikke overrasket over funnene i den nye fastlege-undersøkelsen.

– Dette representerer det vi snakker om hver dag og slik vi opplever situasjonen vår. Senest i dag snakket vi i lunsjen om hvordan vi kan forbedre fastlegeordningen. Det må skje noe. De unge legene sliter med motivasjon til å fortsette i allmennmedisin. Etter et år er de utslitt. Jeg kommer ikke til å jobbe to år frem i tid hvis det fortsetter slik, sier Olsson til Dagens Medisin.

Må under 1100 pasienter
– Hva er det beste kortsiktige tiltaket som vil hjelpe deg?

– Å korte ned på listen min. Jeg har kuttet ned fra 1800 pasienter for 13 år siden til 1330 i dag, og nå jobber jeg 20 timer mer enn for 13 år siden – med 500 færre pasienter. Hvis en annen lege kunne overtatt 300-400 pasienter, kunne jeg hatt 50 timers uke i stedet for 70 og mer tid til pasientene – det er det dreier seg om. Jeg har dårlig samvittighet hver dag, svarer Olsson.

Hans kollega på Haugerud legesenter, fastlege Silja Rekdal, forteller at hun allerede har trappet ned fra 1500 til 1100 pasienter.

– Fremdeles er det altfor mye å gjøre. Hver eneste arbeidsdag blir så hektisk at jeg føler jeg ikke tilbyr pasientene det de trenger av tid. Jeg har tro på det Trønderopprøret har snakket mye om i dag, at vi får til bedre løsninger med mer tid per pasient. Og ikke minst vil det være bra for samfunnet også gjennom sparte utgifter og færre innleggelser, sier Rekdal.

Se også videointervjuet: – Litt mer tid med pasientene gir milliardsparing

Ubrukt kompetanse
Ni av ti leger som svarte på fastlegeundersøkelsen opplever at arbeidstiden mellom klokken 0800 og 1600 ikke strekker til. Mer enn seks av ti sier de «ofte» eller «svært ofte» tenker at mer tid med pasientene ville gitt bedre kvalitet på jobben de gjør.

Det er de to fastlegene på Haugerud legekontor helt enig i.

– Jeg føler vi sitter med mye kompetanse vi ikke får utnyttet fordi vi har for kort tid per pasient. Med 10 minutter mer per konsultasjon, kunne vi gjort en mye, mye bedre jobb og utredet pasientene bedre i stedet for å måtte henvise pasientene videre, poengterer Olsson.

– Vi vil også kunne forebygge mer hvis vi hadde et færre pasienter hver dag enn i dag. Kortere listelengde er det viktigste tiltaket på kort sikt. Jeg tror det er riktig at vi skal gjøre mange av de oppgavene vi gjør i dag fordi vi kjenner pasientene så godt, men da kunne vi hatt halvparten så mange pasienter, mener Rekdal.

– Hva var det mest overraskende som kom frem gjennom undersøkelsen?

FOR MANGE OPPGAVER: – Fastlegeundersøkelsen gir en god dokumentasjon på det vi alle føler på: at vi har fått veldig mange oppgaver. Og undersøkelse dokumenterer hvor mye vi jobber, sier Ragnhild Strand (t.h.) ved Medical City avdeling Sinsensklinikken i Oslo. Fastlegekollega Hanne M. Lien er enig. Foto: Vidar Sandnes

– At over halvparten tenker at de ikke vil være i allmennmedisin om fem år. Jeg trodde ikke det var så ille, svarer Olsson.

– Jeg er helt enig, det var overraskende og skremmende, sier Rekdal.

God dokumentasjon
Ragnhild Strand, fastlege ved Medical City avdeling Sinsenklinikken i Oslo, har vært allmennlege i 35 år.

– Fastlegeundersøkelsen gir en god dokumentasjon på det vi alle føler på: at vi har fått veldig mange oppgaver. Og undersøkelse dokumenterer hvor mye vi jobber, sier Strand til Dagens Medisin.

– Er du blant dem som har vurdert å slutte?

– Nei, jeg er veldig glad i jobben min, og jeg kan ikke gå fra pasientene mine.

Utslitt
Hennes kollega på legekontoret i Oslo, Hanne M. Lien, legger også ned mange arbeidstimer som fastlege. Hun støtter Strand i at undersøkelsen dokumenterer godt hverdagen deres.

– Hadde jeg vært tidlig i 40-årene, ville jeg nok ikke ha hadde holdt ut lenger. Men når vi er i oppe i 50-årene flyter vi mer på rutiner, som gjør at hverdagen kan bli litt mer håndterbar. De siste to årene har jeg følt meg utmattet. Trønderopprørets undersøkelse viser hvorfor jeg har vært så mye mer sliten enn før – fordi jeg jobber mye, mye mer. Da jeg så tallene fra undersøkelsen, gikk det opp for meg hvor mange timer jeg er på jobb, ofte 12 timer om dagen eller mer, sier Lien.

Listelengde og driftstilskudd
– Hva mener dere er det viktigste kortsiktige tiltak som gjøre arbeidsdagen lettere?

– Først og fremst å øke driftstilskuddet. Vi fastleger føler oss litt underprivilegert sammenlignet med andre spesialister. For eksempel har psykiaterne et mye større driftstilskudd enn vi har. I tillegg til økt driftstilskudd bør listene kortes ned, svarer Strand.

– Det er viktig med kortere lister, men hvis antallet pasienter skal reduseres, går vi ned i reallønn, og det må kompenseres. Det fremkommer også tydelig i undersøkelsene at finanseringen er viktig for at fastleger vil fortsette i jobben, sier Lien.

Powered by Labrador CMS