– Fastlegeordningen er i en alvorlig krise

Opposisjonen på Stortinget kritiserer regjeringen for å ha gjort «svært lite til ingenting» for fastlegeordningen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Ingvild Kjerkol  (Ap) og Nicholas Wilkinson (SV) i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget lyttet da fastlegene i Trønderopprøret presenterte funnene fra sin omfattende fastlege-undersøkelse tirsdag.

Arbeiderpartiets Ingvild Kjerkol er ikke i tvil om situasjonen for fastlegeordningen er så alvorlig at den utgjør en «krise».

– En av tre fastleger er over 55 år og en av tre kommuner melder at de er nødt til å bruke innleie og vikarbyrå. Så dette er en alvorlig situasjon for den nære, helhetlige delen av helsetjenesten, sier Kjerkol.

– Det jeg reagerer mest på av det som kommer frem i denne undersøkelsen er at arbeidspresset og den økonomiske usikkerheten for fastleger er så stor at vi ikke klarer å rekruttere. Det er fristende for nyutdannede leger å søke seg til sykehusene der det er mer stabile arbeidsforhold. Trønderopprørerne argumenterer sterkt for forsterket næringsmodell, men fastlønn blir nok også en av del løsningen fremover, mener Kjerkol.

I undersøkelsen svarer fastlegene at de tror de kan spare milliarder i sykehusinnleggelser dersom de får litt mer tid til pasientene. SVs Nicholas Wilkinson kritiserer den sittende regjeringen for å ha gjort for lite for å hente ut denne effekten.  

– Det er veldig leit at etter fire år med blå regjering er det gjort svært lite til ingenting for fastlegeordningen, primærhelsetjenesten og den samhandlingen. Ved å jobbe klokt kan vi spare penger, men viktigst av alt; når du er syk kan du bo hjemme og få oppfølging og holde deg frisk fremfor å bare bli reparert når du er ordentlig syk, sier Wilkinson.

Les også: Fastleger mener kortere listelengde er viktigste tiltak

Les også:Fastlegeleder: Sykehusene må gjøre mer, fastlegene mindre

Powered by Labrador CMS