– Litt mer tid med pasientene gir milliardsparing
Trønderlegene mener å ha dokumentert at litt mer tid brukt til hver enkelt pasient gir en «enorm» gevinst for helsevesenet.
Hej!
Tack för att du läser Dagens Apotek! Nu har du tagit del av 10 artiklar och för att läsa vidare på Dagensapotek.se, vill vi att du fyller i dina användaruppgifter. Dagens Apotek på webben är helt kostnadsfri att använda.
Fortsatt trevlig läsning!
Har du redan ett konto?
Logga inVill du dessutom prenumerera på tidningen Dagens Medicin? Klicka på knappen för att teckna en prenumeration.

I fastlegeundersøkelsen til Trønderopprøret har de undersøkt hypotesen om at litt mer tid brukt til hver enkelt pasient kan gi en økonomisk gevinst for helsevesenet.
– Vi så på gjennomsnittlig antall minutter per konsultasjon som fastlegene sier de bruker. Dette var fra 15 til 25 minutter. Så har vi kryssplottet dette mot antallet innleggelser hver arbeidsdag. Vi fant nettopp det – at hvis vi bruker litt mer tid på hver enkelt konsultasjon, så sparer vi innleggelser. Det var en signifikant forskjell fra null til én, til to, til tre innleggelser hver dag, sa Tor Magne Johnsen, leder i Trønderopprøret under pressekonferansen i Oslo sentrum tirsdag.
Les også: Seks av ti fastleger vurderer å slutte
13,5 milliarder
Fastlegene sier at fordi de kjenner pasientene godt, mener de at de sparer én sykehusinnleggelse per dag – og gitt mer ressurser, ytterligere en halv dag til.
Johnsen fortalte at Trønderopprøret har gjort et enkelt regnestykke, hvor de tok utgangspunkt i at én konsultasjon hos fastlegen koster tre prosent av ett liggedøgn på sykehus. Én spart innleggelse per dag, ganger med cirka 4800 fastleger som har fire dagers arbeidsuke og jobber 44 uker i året, gir en årlig besparelse på hele 13,5 milliarder. Det er mye mer enn hele budsjettet til fastlegeordningen.
– Her er det helt enorme besparelser hvis vi kan gi fastlegene litt bedre tid, som gir litt mer kvalitet. Selv om vi ikke har fått helseøkonomer til å regne på dette, er det snakk om besparelser på milliarder ved å styrke førstelinjen, sa Johnsen.
Les også: – Fastlegeleder: Sykehusene må gjøre mer, fastlegene mindre
– Koster ikke noe å berge ordningen
Fastlege Inga Marte Grønseth, en av legene i Trønderopprøret, sier at de lenge har trodd og følt at god tid til pasienten gir bedre kvalitet.
– Vi har følt at i konsultasjoner der vi klarer å ta oss litt ekstra tid så unngår vi kanskje en henleggelse til sykehus fordi vi kommer frem til det ordentlige problemet. Dette har aldri vært vist i noen studier, men vi ser nå at det å gi litt tid kan føre til en tydelig reduksjon i innleggelser i sykehusene, sier Grønseth.
– Vi vil derfor snu på dette og si at det koster ikke noe å berge fastlegeordningen, men at man kan spare betydelige beløp i den andre enden, sier fastlege Børge Norberg i Trønderopprøret.
Trønderopprørerne har nå store forventninger til at det raskt må komme tiltak som bedrer situasjonen for fastlegeordningen.
– Må skje noe raskt
– Strikken er strukket så langt som det går, og det må skje noe raskt. Det må komme bedre rammebetingelser og opptrapping i løpet av dette året som kommer nå, sier Grønseth.
Norberg sier de har store forventninger til at det nylig reetablerte trepartssamarbeidet mellom Helse- og omsorgsdepartementet, KS og Legeforeningen vil fungere godt.
– Vår undersøkelse legger frem god dokumentasjon på hva vi gjør, og vi er glade for resultatene som viser at litt lengre tid i konsultasjon fører til færre innleggelser og sykemeldinger.
Relaterte saker
6 av 10 fastleger har vurdert å slutte på grunn av arbeidspress
Fastlegeleder: – Sykehusene må gjøre mer, fastlegene mindre
Kommentarer
Våre kommentarregler
Dagens Medisin henvender seg spesielt til leger, farmasøyter, sykepleiere og beslutningstakere i helsesektoren. Kommentarfunksjonen er derfor først og fremst beregnet på tilbakemeldinger fra disse gruppene.
Vi har valgt en anonym kommentarløsning slik at helsepersonell ikke skal vegre seg for å delta i debatten i saker hvor det kan være spesielt krevende å oppgi fullt navn og arbeidssted. Det betyr likevel ikke at anonyme kommentarer er akseptable i alle saker. Vi ber de som kommenterer om å reflektere over om man kan skrive med fullt navn. Det gjør debatten bedre – for alle.
Dagens Medisin forbeholder seg retten til å fjerne innlegg som vi finner upassende.
Upassende innlegg inkluderer usaklige innlegg som ikke dreier seg om saken det kommenteres på, som inneholder ufint språk og/eller beskyldninger. Vi sletter kommentarinnlegg som inneholder direkte reklame, eller lenker som ikke fremstår relevante for saken som diskuteres.
Dagens Medisin oppfordrer til en saklig og faglig diskusjon. God debatt!
lege 11.04.2018 16.25.05
Mange unge kollegaer opplever det samme som deg, men ønsker ikke å jobbe gratis overtid som fastlege på slavebetingelser, og finner seg da annet å gjøre. Lykke til.
Ny fastlege 10.04.2018 22.27.50
Begynte 100 % som FL nå til nyttår og ble helt sjokkert over arbeidsmengden og presset som følger av fastlegeavtalen. Pengemessig kommer man, etter fratrekk for (påtvungen) spesialisering, forsikring, pensjonskostnader og arbeidsgiveravgift ut likt med sykehusleger, men med betydelig flere timer innlagt i arbeidet.
lege 11.04.2018 16.24.07
Mange unge kollegaer gjør som deg, de ønsker ikke å jobbe gratis overtid som fastlege på slavebetingelser, og finner seg da annet å gjøre. Lykke til.
Rapporter kommentar