Stortingsrepresentant Kjersti Toppe (Sp) får ikke gehør for forslaget om å legge ned Beslutningsforum. Arkvfoto. Foto:

Får ikke støtte for forslag om å legge ned Beslutningsforum

Sp-forslaget om å legge ned Beslutningsforum støttes ikke av flertallet i Helse-og omsorgskomiteen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det var i desember at stortingsrepresentantene for Sp,  Kjersti Toppe, Geir Adelsten Iversen og Per Olaf Lundteigen, fremmet representantforslag om å legge ned dagens Beslutningsforum for nye metoder.
– Ikke åpne prioriteringer
De mener prosessene som følger av systemet med Beslutningsforum, som består av de fire direktørene for de regionale helseforetakene, fører til at prioriteringer ikke skjer åpent.

– De fire administrerende direktørene som utgjør Beslutningsforum, har en rolleblanding som er uheldig for vedtakenes legitimitet. Vi mener at det må erkjennes at vedtak om innføring av nye dyre medisiner er vedtak som bør legges inn under forvaltningen, og dermed under ansvarlig politisk myndighet som kan prioritere at det følger nødvendige ressurser med vedtakene, skrev forslagsstillerne.

Men i forrige uke ble det klart at komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre, mener det ikke er riktig å legge ned dagens Beslutningsforum.
– Må sikre åpenhet
Men de understreker at man hele tiden må vurdere tiltak som «sikrer åpenhet og legitimitet til de beslutningene som fattes.

Flertallet understreker videre viktigheten av åpenhet rundt beslutningsprosessene knyttet til prioriteringer i helsetjenesten:

– Og at transparente prosesser er et av formålene med systemet for Nye metoder. Flertallet viser til at Beslutningsforum skal fatte sine beslutninger basert på metodevurderinger tuftet på klare og konsistente kriterier som skal bidra til likeverdig tilgang til helsetjenester på tvers av pasienter og pasientgrupper, heter det i komiteens tilråding.

Powered by Labrador CMS