- En årsinntekt på en million er mye penger, men for klinikere gjenspeiler lønningene ofte stort ansvar og mye arbeid på ukurante tider, sier Rolf Arne Iversen, avdelingsoverlege ved Harstad sykehus (UNN). Foto:

– Et annet regnestykke for legene enn for «helseadelen»

– En årsinntekt på én million kroner er mye penger, men for klinikere gjenspeiler lønningene ofte stort ansvar og mye arbeid til ukurante tider på døgnet. 

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Dette sier avdelingsoverlege Rolf Arne Iversen ved Harstad sykehus, Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN).
I lys av den nylige debatten om lønn og lederlønninger i helsesektoren, ba Dagens Medisin Oslo universitetssykehus (OUS) om en helt enkel oversikt over hvor mange av legene der som tjener over én million per mars i år. 472 leger av 3333 leger har en lønn over millionen, viser oversikten.

«Mye ansvar og arbeid»
– Jeg er én av legene som tjener så vidt over én million kroner i brutto årsinntekt. Det er en god årslønn som gjenspeiler mye ansvar og arbeid, sier Iversen.
– Jeg har ikke fastlønnsavtale, men følger en tjenesteplan med ukentlige vakter slik at jeg i gjennomsnitt jobber 44 timer per uke. Det betyr at jeg ukentlig og planlagt jobber nesten én arbeidsdag mer enn det som er satt som ordinær arbeidstid i Norge på 37 timers uke, sier Iversen.

Han er avdelingsoverlege for akuttmottaket, Intensivavdelingen for anestesi- og operasjon, ved UNN Harstad. Han får et tillegg på 50.000 kroner i året for å være medisinskfaglig ansvarlig for virksomheten, og han må også være tilgjengelig for avdelingen.

Tilgjengelig for arbeidsgiver
– Min mobiltelefon ligger alltid på nattbordet dersom noen ønsker å få tak i meg. Men jeg har ikke kompensasjon for verken privat telefon eller internett-tilgang selv om det er en forutsetning for at jeg skal være tilgjengelig for arbeidsgiver.

– En årsinntekt på én million er mye penger, men for klinikere gjenspeiler lønningene ofte stort ansvar og mye arbeid til ukurante tider på døgnet. Kartleggingen av fastlegenes arbeidstider bekrefter tilsvarende. Det er med andre ord et helt åpent og annet regnestykke som ligger til grunn for klinikerne sine lønninger enn helseadelen i lederposisjoner. 

«Rørlegger-lønn?»
– Sammenlignet med andre yrkesgrupper med tilsvarende utdanningsnivå, så vil jeg tro at timesatsene til legene ikke kommer noe høyere, sier Iversen, som legger til: 

– Når jeg har passiv hjemmevakt, avlønnes jeg for hver fjerde time og overtidsbetales ved en eventuell utrykning. Men selv på utrykning med overtidsbetaling på natt er timelønnen min ikke høyere enn det kanskje en rørlegger har, sier han.

Powered by Labrador CMS