Skal vi ikke være metriske?

Vi har ulike styrkebetegnelser på samme vare. Nå er det en stund siden, men jeg har selv opplevd resepter hvor legen har valgt feil dose.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Innlegg: Stein Lyftingsmo, apoteker ved Apotek1 Østbyen, Hamar

VI HAR FOR lenge siden sluttet å si og skrive spiseskje og teskje når det gjelder dosering av legemidler. Det begynner også å bli noen år siden jeg så en resept på penicillin i internasjonale enheter. Men av og til glipper det.

D-vitamin har i flere år vært litt vanskelig å skaffe, men nå har det løsnet. To preparater med vitamin D3 ble godkjent av Legemiddelverket i 2015 og 2016 (Divisun (R) og Benferol (R). Mange styrker, og alle styrkene er angitt i internasjonale enheter, IU- og bare IU. Preparatene er godkjent nasjonalt, og altså ikke via EMA, det europeiske legemiddelverket.

OPPKLARING. Samtidig har en forskriftsendring ført til at vi har fått vitamin D3 som kosttilskudd helt opp til 80 mikrogram. Kosttilskudd er noe man også kan selge i dagligvarebutikker. Samtlige D3 kosttilskudd jeg har sett, er angitt i mikrogram. Ettersom kosttilskuddene er billigst, har vårt apotek flere situasjoner i uken hvor vi må oppklare styrkeangivelsene for kundene.

Det finnes noen flere registrerte legemidler med vitamin D3. For Desunin (R) er styrken angitt i mikrogram, for de andre er styrkeangivelsen mer vaklende.

FORVIRRING. Effekt-enheter er noe man bruker når man ikke kan renfremstille en substans, og dermed ikke kan angi vekten. Men dette skjedde for svært mange år siden for vitamin D3.

Helsedirektoratets anbefalinger om kosthold fra 2012 bruker mikrogram. Jeg synes det er synd at Legemiddelverket bidrar til å skape forvirring her. Det burde være konsekvent styrkeangivelse for samme substans, dessuten i samsvar med styrkeangivelse for samme substans som kosttilskudd, og i samsvar med teksten i øvrige dokumenter fra norske helsemyndigheter.

TO STYRKEBETEGNELSER. Klexane(R) er et lavmolekylært heparin som brukes mot blodpropp. Klexane-styrken har i alle år vært angitt både i milligram og i internasjonale enheter (mg og IU). Farmalogg – tidligere Vareregistersentralen – som leverer vareregister til apotekenes datasystem, bruker mg som styrkebetegnelse. FEST, som leverer det samme vareregisteret til legenes journalsystemer, valgte å angi styrken i IU.

Vi har altså to forskjellige styrkebetegnelser på samme vare. Nå er det en stund siden, men jeg har personlig opplevd mange resepter hvor legen har valgt feil dose på Klexane (R).

KAN VI VÆRE METRISKE? For injeksjonskanyler trenger vi å vite hvor grov og lang den er. På emballasjen står dette både på amerikansk (gauge og tommer) og metrisk (millimeter). Men når apoteket skal bestille varer fra sin grossist, har det blitt noen kanyler hvor millimeterne mangler på skjermen.

Det er Farmalogg som holder styr på disse varebetegnelsene. La oss få millimeterne tilbake.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Kronikk og debatt, Dagens Medisin 05/2018

Powered by Labrador CMS