Representanter fra både helsemyndigheter og mange ulike legespesialiteter var tilstede da legepresident Marit Hermansen åpnet konferansen om overbehandling. Foto: Vidar Sandnes

– Uønsket variasjon truer legenes integritet

Legepresident Marit Hermansen åpnet konferansen om overbehandling tirsdag.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

 OSLO, HOLBERGS PLASS (Dagens Medisin): – Det er problematisk når vi ser uforklarlig variasjon i bruk av helsetjenester. Slik uønsket variasjon kommer både av under- og overforbruk av helsetjenester. Begge har alvorlige konsekvenser for pasienter og for samfunnet. Og uønsket variasjon truer legenes integritet.

Det sa Legeforeningens president Marit Hermansen da hun tirsdag innledet konferansen om overdiagnostikk og overbehandling i Oslo.

Konferansen arrangeres av Legeforeningen for å markere et startskudd for lanseringen av den internasjonale bevegelsen «Choosing Wisely» i Norge.
Les mer: Nå går legene til kamp mot unødvendige undersøkelser

Den har fått navnet «Gjør kloke valg» og har som mål å fremme kommunikasjonen mellom lege og pasient, slik at det ikke tas valg om diagnostikk eller behandling som ikke er til nytte for pasienten.

– Vi samarbeider med de fagmedisinske foreningene, som jo kan faget sitt best, og de lager fem punkter som de skal anbefale sine medlemmer om hva som er kloke valg. Så går denne informasjonen ut med et litt annet språk til pasientene, sier Ketil Størdal, som selv er barnelege. Han er talsperson for den norske kampanjen.
Statssekretær Anne Grethe Erlandsen (H) i Helse- og omsorgsdepartementet mener dette prosjektet går rett inn i det som hennes regjering fremmer, nemlig at det skal være pasientens helsetjeneste.

 – Det harmonerer helt perfekt og vi er glade for initiativet. Dette aksler virkelig doktortrøya på en god måte, vi skal gi riktig behandling – ikke for mye og ikke for lite, sier Erlandsen til Dagens Medisin.
Legepresident Hermansen pekte på at alle er enige om at underforbruk i helsetjenesten er et problem.

– Men her snakker vi om overforbruk, som ikke gir noen nytte til pasientene, og som til og med kan gjøre skade. Det er mange drivere for overbehandling, som økonomi. Men dette handler like mye om nye metoder, ny teknikk og nye medisiner som skaper forventninger hos leger og pasienter. Det handler også om frykt for å gjøre feil, sa Hermansen, blant annet.

Powered by Labrador CMS