BETENKT: – Kanskje skal vi i Trønderopprøret ta litt selvkritikk for KS sine uttalelser. Vi har hatt en tettere dialog med andre deler av maktapparatet enn med KS, sier fastlege og leder for Trønderopprøret, Tor Magne Johnsen. Arkivfoto: Lasse Moe Foto:

Fastlegene reagerer på uttalelsene fra KS

– Vi hadde vel heller sett for oss en direktør i KS som sendte en stor takk til fastlegene, sier leder for Trønderopprøret, fastlege Tor Magne Johnsen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Denne uken kom Helsedirektorats rapport fra fastlegeundersøkelsen om legenes tidsbruk.

Rapporten avdekker stor variasjon i hvor mye fastlegene jobber, mens gjennomsnittet var 55,6 timer i uken. Én av fire jobber over 62 timer i uken.

– Rapporten gir oss etter vår vurdering et noe unyansert bilde av legenes faktiske arbeidsbelastning, uttalte områdedirektør for KS Arbeidsliv, Tor Arne Gangsø, til Dagens Medisin.

Fastlege i Trondheim og leder for Trønderopprøret, Tor Magne Johnsen, synes KS sine uttalelser var «alt annet enn positive».

– Det vitner om manglende forståelse når Tor Arne Gangsø uttaler at KS mener gjennomsnittlig arbeidstid ikke sier så mye om den faktiske arbeidssituasjonen til den enkelte lege. Det er uforståelig uttalelser fra en leder for arbeidsliv, når åtte av ti fastleger jobber over 40 timer i uken, og den gjennomsnittlige arbeidstiden tilsvarer 7,5 «normale» arbeidsdager hver uke. Selv leger uten legevakt jobber i gjennomsnitt 50 timer i uken.

– Vi hadde vel heller sett for oss en direktør i KS som sendte en stor takk til fastlegene, som har prestert å svelget unna alle de oppgaver som har blitt overført til primærhelsetjenesten etter innføring av blant annet samhandlingsreformen, sier Tor Magne Johnsen til Dagens Medisin.

Tor Arne Gangsø i KS fremholder at de anerkjenner fastlegenes arbeid, og at det er selve undersøkelsens design de stiller spørsmål ved. Se Gangsøs kommentar helt nederst i saken.

Tar selvkritikk
Imidlertid tar Tor Magne Johnsen også selvkritikk.

– Kanskje skal vi i Trønderopprøret ta litt selvkritikk for KS sine uttalelser. Vi har hatt en tettere dialog med andre deler av maktapparatet enn med KS. Det er åpenbart at det må gjennomføres en kunnskapsoverføring til KS om fastlegenes virkelighet, kommenterer Johnsen. Trønderopprøret tar gjerne utfordringen med å opplyse KS om tilstanden i dagens fastlegeordning, tilføyer Johnsen. 

KS etterlyste mer dokumentasjon på fastlegenes arbeidssituasjon. Også forsker Steinar Hunskår ved Nasjonalt kompetansesenter for legevaktmedisin (Nklm) mener det trengs ytterligere kartlegging av fastlegenes jobbhverdag. Nklm, som gjennomførte undersøkelsen om fastlegenes tidsbruk, skal gjøre dybdeanalyser av dataene.

Og det kommer nok en fastlegeundersøkelse. Trønderopprøret har nylig sendt ut sin egen spørreundersøkelse.

– I løpet av april vil ha resultater fra Trønderopprørets fastlegeundersøkelse. Vi tror vår undersøkelse vil gi svar på mye av det Tor Arne Gangsø i KS savner i tidsundersøkelsen, som å se nærmere på variasjoner blant fastleger med ulike praksisform, listelengde og kommunestørrelse, sier Johnsen.

Vi er uenige med KS. Tom Ole Øren, leder av Allmennlegeforeningen (Af)

Glad for Høies løfte
– Vi er i Trønderopprøret er svært glade for all dokumentasjon som bekrefter den virkelighet vi har jobbet og levd i de siste fem til ti årene. Vi håper at undersøkelsen vår vil belyse enda sterkere hvor avgjørende fastlegeordningen er i det norske helsevesen, sier lederen for Trønderopprøret og tilføyer:

– Vi i Trønderopprøret opplever at vi har blitt møtt med stor forståelse fra helsepolitiske talspersoner i både posisjon og opposisjon. Det har vært langt mer utfordrende å tolke signalene fra helseministeren, og derfor var det oppløftende å høre Bent Høie uttale at han har innsett at vi trenger flere fastleger.

Af: – Uenige med KS
Leder av Allmennlegeforeningen (Af), Tom Ole Øren, støtter heller ikke KS i at undersøkelsen ikke gir et nyansert nok bilde av fastlegenes arbeidsbelastning.

– Vi er uenige med KS. Vi synes nettopp at undersøkelsen viser det vi har sagt i mange år, at fastlegene jobber mange timer i uken.

– Men den viste også store variasjoner mellom legene?

– Det KS vel først og fremst trakk frem var bakvaktordningen på legevakt, men det utgjør ikke et stort volum og vil ikke påvirke totalt antall timer veldig mye. Vi er fornøyd med undersøkelsen som viser vår hverdag, sier Øren til Dagens Medisin.

HAR INNSIKT: – Jeg kan forsikre Tor Magne Johnsen om at KS, som har alle kommuner som medlemmer, har god innsikt i fastlegens hverdag, sier områdedirektør for KS Arbeidsliv, Tor Arne Gangsø. Foto: Vidar Sandnes

 – Vi vet godt at fastlegene jobber mye

Tor Arne Gangsø i KS understreker at det er hva undersøkelsen måler KS er kritiske til, ikke legenes arbeidsinnsats.

Gangsø, som er områdedirektør for KS Arbeidsliv, svarer slik på kritikken fra Trønderopprøret og Tor Magne Johnsen:

– Jeg og vi i KS anerkjenner fastlegenes arbeid, og vet godt at de jobber mye. Der er vi og Legeforeningen helt enige. Det har jeg ved flere anledninger også understreket. Vi er på jakt etter reelle fakta som kan bidra til å løse utfordringene. Det vi har vært kritiske til, er ikke lengens arbeidsinnsats, men hva undersøkelsen måler, sier Gangsø til Dagens Medisin og legger til:

– Undersøkelsen om fastlegenes tidsbruk måler arbeidstimer uten i tilstrekkelig grad å nyansere eller registrere blant annet hvilken type vaktordning legen går i. Det blir etter vår oppfatning ikke riktig å registrere en times sovende hjemmevakt på samme måte som en time legevakt på en legevaktstasjon med stor pågang av pasienter. Det er ingen andre bakvaktordninger eller hjemmevaktordninger, heller ikke for sykehusleger, som regner arbeidstid på denne måten.

– Gjør en viktig jobb
– Så vil jeg understreke at fastlegene i Norge gjør en viktig jobb. Og jeg kan forsikre Tor Magne Johnsen om at KS, som har alle kommuner som medlemmer, har god innsikt i fastlegens hverdag. Vårt mål er å bidra til en god fastlegeordning for både leger og pasienter, påpeker Gangsø.

Powered by Labrador CMS