Bagatellisering av eget ansvar

Vi har en styreleder i Vestre Viken Helseforetak som bagatelliserer foretaksledelsens, styrets og sitt eget ansvar, samtidig som han forsøker å inkriminere ansatte.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Innlegg: Markus Andreassen, overlege og avdelingstillitsvalgt for Overlegeforeningen (OF)
Torolf Vågan, overlege
Begge på vegne av legene ved Avdeling for klinisk patologi, Drammen sykehus

AVDELING FOR klinisk patologi ved Drammen sykehus har over lengre tid vært i politiets søkelys grunnet mistanke om bedrageri i forbindelse med påstått uriktig bruk av takster.

Avdelingens tidligere leder måtte fratre sin stilling etter at anmeldelsen mot foretaket ble kjent, men politiet har nylig frikjent ham for ethvert personlig straffeansvar i denne saken.

URIKTIG TAKSTBRUK. Et eksternt konsulentfirma har på oppdrag fra Vestre Vikens styre, på siden av politietterforskningen, undersøkt det påståtte bedrageriet.

Firmaet har nå konkludert med at det har forekommet uriktig takstbruk ved avdelingen og at dette har vært gjort med overlegg fra avdelingslederens side.

Rapporten fastslår imidlertid at ingen av avdelingens øvrige leger kan bebreides for den uriktige takstbruken de mener å ha påvist.

STYRELEDERS HÅNDTERING. Få timer etter at rapporten ble gjort tilgjengelig for styret i Vestre Viken Helseforetak, benytter imidlertid styreleder Torbjørn Almlid seg av muligheten til å si seg uenig i rapportens konklusjon.

Nå var det åpenbart svært viktig å fraskrive seg selv, styret og foretaksledelsen all skyld og heller være påpasselig med å allikevel legge skyld på de ansatte ved avdelingen, da han i et intervju med Dagens Medisin sier at «systemet rundt denne avdelingslederen ikke har reagert helt adekvat når man har hørt ting og fått kjennskap til ting». På spørsmål fra journalisten om hvem han kaller «systemet rundt», nevner han først «avdelingen».

SKYLD. I stedet for å benytte anledningen til å rose de ansatte ved avdelingen, som i lang tid har vært under et betydelig press, valgte Torbjørn Almlid – på tross av at det eksterne konsulentselskapet frikjente de ansatte i rapporten sin – å legge noe skyld tilbake på avdelingsnivå.

Les også: En av våre ansatte har ført alle bak lyset

Når styrelederen blir konfrontert av journalisten med at klinikk- og foretaksledelse ble informert om mulig feilaktig bruk av takster ved Avdeling for klinisk patologi ved to tidligere anledninger (i 2012 og 2016), er kommentaren til dette at «det burde ha skjedd noe da».

Til NRK sier den samme styrelederen at «man kan alltids spørre seg hvorfor dette ikke ble fulgt opp, men nå er vi der vi er, og vi må ta det derfra».

SVEKKET TILLIT. Vi har altså en styreleder i Vestre Viken helseforetak som bagatelliserer foretaksledelsens, styrets og sitt eget ansvar, samtidig som han forsøker å inkriminere ansatte som bare noen timer før ble beskrevet som uskyldige i den eksterne granskningsrapporten.

Hvis det ubegrunnet «å sparke nedover» er et karaktertrekk ved denne styrelederen, er det svært alvorlig. Torbjørn Almlid mistet med dette svært mye tillit og autoritet.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS