FRYKTET KONSEKVENSENE: Lege og Sp-politiker Kjersti Toppe har lenge fryktet at kravene i akuttmedisinforskriften kan føre til dårligere legevakttilbud og en svekket fastlegeordning. Arkivfoto Foto:

Stortingsflertall for å endre kompetansekrav på legevakt

– Vi er enige om at krav til bakvakt med utrykningsplikt ikke kan videreføres som et generelt krav, sier Sps helsepolitiske talsperson Kjersti Toppe.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I dag kreves det at leger som ikke oppfyller kravene om selvstendig vaktkompetanse skal ha en bakvakt – og bakvakten må kunne rykke ut ved behov.

Dette kravet har møtt mye motstand, og mange kommuner sliter med å kunne oppfylle kravene.

Les saken: 4 av 10 legevaktleger manglet kvalifisert bakvakt

Nå har et flertall på Stortinget, bestående av Sp, Sv, Ap og KrF, fremmet et representantforslag om å endre akuttmedisinforskriftens krav til bakvakt i legevakt.

– Vi er enige om at krav til bakvakt med utrykningsplikt ikke kan videreføres som et generelt krav, sier Sps helsepolitiske talsperson Kjersti Toppe til Dagens Medisin.

Et system som bidrar til sikker veiledning fra en kvalifisert bakvakt er viktigere enn at bakvakten skal kunne rykke ut, mener politikerne.

Representantforslaget ble lagt frem onsdag formiddag.

Dårligere tilbud
Forslagsstillerne fra de fire partiene, som nå har flertall på Stortinget, viser at lang reiseavstand til legevakt er forbundet med mindre bruk av legevakt.

– Resultatene kan bli at innbyggerne perifert i store legevaktdistrikter reelt sett har dårligere tilgang til akuttmedisinske primærhelsetjenester enn innbyggere med kortere avstand til legevakt, sier Toppe i en pressemelding fra Senterpartiet.

Hvis det ikke gjøres endringer i kravene til bakvakt, frykter forslagsstillerne at legevakttilbudet får dårligere kvalitet enn i dag – noe som er stikk i strid med intensjonen med akuttmedisinforskriften. Dagens krav kan også få negative konsekvenser for fastlegeordningen.

Les saken: Fastleger sier opp på grunn av tøffe legevaktkrav

– Det er positivt at helseopposisjonen på Stortinget har samlet seg i nok en viktig helsesak. Kravet til bakvakt med utrykningsplikt vil ikke styrke legevaktordningen, men svekke ordningen i mange steder i landet, og også svekke rekruttering til fastlegeordningen. Jeg forventer at Høie tar signalet raskt, og straks endrer forskriften på dette punkt, sier Toppe.

Dette er forslaget som fremmes:

1. Stortinget ber regjeringen endre Akuttmedisinforskriften §7 og ikke effektuere et generelt  krav til bakvakt med utrykningsplikt.


2, Stortinget ber regjeringen sikre at alle legevakter har en ordning der bakvakt med lokalkunnskap og selvstendig vaktkompetanse er tilgjengelig på telefon for leger uten selvstendig vaktkompetanse.

Powered by Labrador CMS