Foto:

Finsk helsepersonell må vaksinere seg

Fra og med mars 2018 blir det i Finland obligatorisk med vaksinasjoner for helsepersonell som arbeider med personer i høyrisikogrupper.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Stortingsrepresentant Nicolas Wilkinson (SV) gikk nylig ut med et forslag om at alle som jobber i helsevesenet i Norge må ha tatt vaksinene i barnevaksinasjonsprogrammet.

Finsk helsepersonell vaksineres
I mars 2017 trådte en ny lov om smittsomme sykdommer i kraft i Finland.

Fra og med mars 2018 stipulerer loven at helsepersonell skal være vaksinert. Vaksinasjonskravet gjelder personell som arbeider med eller i nærheten av pasienter som tilhører en høyrisikogruppe.

Spedbarn
Til disse tilhører blant annet spedbarn under ett år, og personer over 65 år. Dessuten kan pasienter som har ulike typer sykdommer høre til en høyrisikogruppe, skriver Yle. 

Helsepersonellet må være beskyttet mot vannkopper og meslinger, enten gjennom å ha vært smittet eller ved vaksine. Personer som jobber med spedbarn skal også være vaksinert mot kikhoste.

Influensavaksine
Dessuten krever den nye loven at helsepersonellet skal ta influensavaksine. Kravet gjelder også studerende som er i praksis i helsevesenet.

Sverige foreslår nå også obligatorisk vaksinasjon av helsepersonell, etter at en ansatt ved Östra sjukhuset i Gøteborg har fått meslinger.

Powered by Labrador CMS