BER OM MER TID: Leder Lars-Johan Frøyland og resten av arbeidsgruppen utreder om hvor hemmelige legemiddelprisene skal være. Arkivfoto: Per Corneliussen Foto:

Rapport om hemmelige priser er utsatt

Arbeidsgruppen som skulle utrede praktiseringen av hemmelige legemiddelpriser, kom ikke i mål innen fristen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Tidligere i år fikk en arbeidsgruppe i oppdrag å utrede hvordan hemmelige legemiddelpriser skal tilpasses sykehus-hverdagen og utlevering fra apotek. Dette skjedde etter at direktørene i de regionale helseforetakene trosset faglige råd og bestemte at avtalepriser på legemidler skal holdes unna offentligheten.

Prisene på legemidler hadde vært offentlige i over 20 år inntil en byråkratisk omorganisering i fjor, der tidligere Legemiddelinnkjøpssamarbeidet (LIS) ble en del av Helseforetakenes innkjøpsservice (Hinas), som i dag er en del av Sykehusinnkjøp AS.

Den nye hemmelighetslinjen møtte massiv motstand, både fra Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet, sykehusleger, jurister og politikere.

Utsatt til februar
Men oppgaven til den nye arbeidsgruppen er altså ikke å utrede om prisene skal være hemmelige, men om hvordan hemmelige priser skal praktiseres. Ifølge mandatet skal gruppen utrede hvilke aktører som skal ha tilgang til prisinformasjon, blant annet pasienter, helsepersonell, myndighetsorganer og apotek.

Arbeidsgruppen møttes første gang i juni, og skulle egentlig ha vært ferdig innen 1. desember.

– Arbeidet med rapporten er omfattende og vi har nylig bedt det nasjonale fagdirektørmøtet, som har gitt oss mandatet i denne saken, om mer tid. Fagdirektørmøtet har saken til vurdering. Vi har selv foreslått at ny frist blir satt til 15. februar 2018, sier Lars-Johan Frøyland, direktør for forretningsutvikling i Sykehusinnkjøp HF, som leder arbeidsgruppen.

– Omfattende og komplekst
– Hva er årsaken til at dere ikke kommer i mål innen fristen?

– Årsaken er at arbeidet er omfattende og saksområdet komplekst. Med litt bedre tid tror vi at mandatet kan svares ut på en bedre måte, sier han.

Arbeidsgruppen består av en bredt sammensatt gruppe med 15 personer, der både leger, apotekene, brukerrepresentanter og innkjøpsaktører er invitert med inn.

I den endelige rapporten skal gruppen beskrive hvordan praksisen er for håndtering av prisinformasjon i dag, samt gi råd om hvordan den nye rutinen for prisinformasjon bør se ut. Guppen skal blant annet foreslå på hvilken måte aktørene skal ha tilgang, og på hvilket tidspunkt, samt rutiner for rapportering av legemiddelstatistikk.

Hittil har ikke apotekene gjort noe for å hemmeligholde legemiddelprisene. Prisen klistres på H-resepter og er lett tilgjengelig på apotek for dem spør, slik Dagens Medisin har dokumentert.

Powered by Labrador CMS