NYE TILTAK: NMV-legene skulle blant annet undersøke om nye oppfølgingstiltak kunne anvendes. Illustrasjonsfoto: Gettyimages Foto:

Mener sykmeldte har nytte av en ny medisinsk vurdering

Leger som er ansatt i NAV for å gi en ny medisinsk vurdering av langtidssykmeldte, mener ordningen er nyttig. – Nok et tiltak i rekken av uvirksomme tiltak, mener imidlertid Gunnar Ramstad, leder i Hordaland legeforening.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– Jeg vil tro at mange fastleger føler at alle tiltak som hele tiden kommer fra NAV bare er å gå rundt grøten, sier Gunnar Ramstad, leder for Hordaland legeforening. Han mener sykelønnsordningen må strammes inn. Foto: Per Corneliussen

Forsker og fastlege Aase Aamland og medforfattere har sett på erfaringene til leger ansatt i NAV gjennom prosjektet Ny medisinsk vurdering (NMV).

Den kvalitative studien er publisert i Scandinavian Journal of Public Health,

Raskere tilbake?
Studien er del av et stort prosjekt i NAV Hordaland, som undersøker om langtidssykmeldte pasienter kan komme raskere tilbake i jobb etter ny medisinsk vurdering fra en ny lege.

Ni fastleger ble ansatt i deltidsjobb i NAV for å gi en ny medisinsk vurdering av pasienten, åtte av dem har blitt intervjuet i studien. Dette er de første publiserte resultatene fra prosjektet.

– NMV-legene hadde positive erfaringer. De mente at Ny medisinsk vurdering kan være en vei å gå for å få folk raskere tilbake i jobb, sier Aamland.

Nye løsninger
Legene mente de klarte å gi pasientene en ny giv, og finne nye løsninger. De mente også at de bidro med kontruktive tilbakemeldinger til pasientenes fastleger.

Legene fikk en hel klokketime til å snakke med den sykmeldte.

– De mener god tid er ett av de viktigste suksesskriteriene, sier Aamland.

Ga råd
I prosjektet ble rundt 5.800 pasienter som har vært sykmeldt i seks måneder  trukket ut til å enten få en ny vurdering av en ny lege, eller vanlig oppfølging av sin egen fastlege.

NMV-legene skulle bidra med et nytt perspektiv på sykmeldingen, vurdere pasientens mulighet til å jobbe og undersøke om nye oppfølgingstiltak kunne anvendes. Så skulle de gi råd til pasienten og til fastlegen om videre oppfølging.

Spørreskjema
Legene brukte et spørreskjema under møtet med pasienten.

– De sa at spørreskjemaet hjalp dem med å se pasientens funksjonsevne i hverdagen. Kanskje er fastlegene ikke så gode på å finne det konkrete funksjonsnivået til pasientene, sier Aamland.

– En stor andel av legene mente at de klarte å hjelpe pasienten med å se nye løsninger som å komme delvis tilbake til jobb, eller nye oppfølgingstiltak som henvisning til psykolog eller smerteklinikk, og at dette bidro til å gi pasientene nytt håp, sier hun.

Uvillige fastleger
Mange av legene var av den oppfatning at pasientene var blitt for overfladisk undersøkt hos fastlegen. De mente også at en del fastleger virket uvillige til å samarbeide med andre, og at de visste lite om NAV-systemet.

NMV-legene skulle egentlig mottatt et sammendrag om pasientens sykehistorie fra pasientens fastlege.

– Dette sammendraget manglet ofte. Men noen fastleger hadde gjort et godt håndverk for pasientene sine, sier Aamland.

– Få endringer
Gunnar Ramstad, leder for Hordaland legeforening og fastlege, sier mange fastleger i Hordaland har merket at deres pasienter har fått dette tilbudet.

– Det overveiende inntrykk er at fastlegenes sykmeldinger ikke er foreslått endret ved ny vurdering. Det stemmer ikke helt med utsagnet om at mange av NMV-legene mente pasientene var blitt for overfladisk undersøkt av fastlegen, sier Ramstad.

Mye samarbeid
Han synes påstanden om at fastleger er lite villige til samarbeid faller på stengrunn.

– Fastlegene gjør ikke annet enn å samarbeide med andre. Når NAV kommer med enda et tiltak, i en uendelig rekke av uvirksomme tiltak for å få ned sykefraværet i Norge, er det nok begrenset hvilken entusiasme dette blir møtt med, sier han.

Han tror ikke fastlegene er imot tiltaket, men at de heller er likegyldige.

– Jeg vil tro at mange fastleger føler at alle tiltak som hele tiden kommer fra NAV bare er å gå rundt grøten, til man en dag er nødt til å gjøre det som virkelig virker: stramme inn på sykelønnsordningen.

For positive?
– Kan det hende at NMV-legene er for positive til sin egen rolle i prosjektet, Aamland?

– Det er mulig, de hadde jo selv søkt om jobben som lege i dette prosjektet. Det blir derfor spennende å se disse resultatene i sammenheng med de øvrige resultatene fra evalueringen prosjektet, sier Aamland.

Aamland har også intervjuet deltakende pasienter og fastleger i studier som vil bli publisert på nyåret, og selve effektevalueringen av denne randomiserte studien og kost-nytte-analysen blir også publisert i 2018.

Powered by Labrador CMS