MULIG: Rune Frøyland, visepresident i Psykologforeningen og Svein Ove Alisøy, konstituert direktør for psykisk helsevern i Helse Førde, tror begge at delt praksisperiode ved BUP og DPS lar seg gjennomføre. Foto:

Tror delt praksis er gjennomførbart

Direktør for psykisk helsevern i Helse Førde og visepresident i Norsk psykologforening tror delt praksis for tidligere polenstudenter lar seg gjennomføre.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Dagens Medisin fortalte nylig om psykologutdannede Madeleine Pochylski som har utdanning fra Polen. Hun fikk nylig beskjed fra Helsedirektoratet om at hun må gjennomføre seks måneder praksis ved både barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP) og distriktspsykiatrisk senter (DPS) for å få autorisasjon.

Ifølge Pochylski gjør vedtaket det vanskeligere å få autorisasjon som psykolog – fordi det potensielt kan medføre at hun må jobbe på to ulike steder og at hun derfor vil bruke lenger tid før hun kommer i gang med spesialistutdanningen sin.

–Minst seks år
Svein Ove Alisøy, konstituert direktør for psykisk helsevern i Helse Førde, opplyser til Dagens Medisin at de på sin klinikk blant annet har erfaring med å ansette psykologer med utdanning fra Ungarn og Danmark.
Alisøy påpeker at det kreves mer og tettere oppfølging av psykologer som har studert i Polen, enn i Norge fordi de må ha praksis i minimum 12 måneder før de kan begynne på et spesialiseringsløp.
– Slik sett tar det minst seks år, i stedet for fem når vi skal utdanne en ferdig spesialist. Søkere med godkjent utdanning i Norge vil ha fordel av å kunne starte på spesialiseringen fra første dag.

Han tror imidlertid det lar seg løse å ansette en som har utdanning fra Polen, selv om de må ha praksis i barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP) og distriktspsykiatrisk senter (DPS).

– Noe mer tungvindt
– I praksis ser jeg det som naturlig at avdelingen som ansetter personen fast, finner en plass til vedkommende på det stedet de trenger å ha praksis på for å motta autorisasjonen sin. Det blir noe mer tungvindt enn den forrige ordningen, der du kunne jobbe et år der du var tilsatt.
– Avdelingen som har psykologen ansatt må gjøre en avtale med en annen avdeling om praksis og er avhengig av at den andre avdelingen har ledig stilling for den aktuelle tidsperioden, forklarer han.

Alisøy påpeker at det allerede er mekanismer for å utveksle psykologer på en slik måte i helseforetaket, ettersom psykologer i spesialisering må ha praksis både i DPS og i BUP.

– Praktisk gjennomførbart
Dagens Medisin har også spurt Norsk psykologforening om en kommentar på om den nye inndelingen med seks måneder i DPS og seks måneder i BUP er praktisk gjennomførbar, ettersom de fagorganiserer psykologer på lisens som fører til autorisasjon.

– Psykologforeningen støtter generelt kompetansekrav som gjør at brukere av psykologtjenester er trygg på psykologers kvalifikasjoner til å gi forsvarlig helsehjelp. Det er praktisk gjennomførbart å dele lisensperioden. For noen kan det innebære at lisensperioden blir noe lenger ettersom det kan være nødvendig med to arbeidsgivere. Dette har vi imidlertid lite erfaring med, sier Rune Frøyland, visepresident i Psykologforeningen.

Psykologforeningen: Direktoratet avgjør
– Det er Direktoratet som avgjør hvilke deler av spesialisthelsetjenesten det trengs praksis fra. Vi ser at det ligger en generell kompetansesikring i å kreve at psykologer i en lisensperiode har veiledet praksis både fra spesialisthelsebehandling av voksne (DPS) og av barn (BUP).

– Hvorvidt denne sikringen av kompetanse er nødvendig for psykologer utdannet i Polen har Psykologforeningen ingen egen vurdering av. Det er Direktoratets ansvar å gjøre disse vurderingene og å sikre at lisenspsykologer gis tilstrekkelig veiledning og kompetanse, før de autoriseres som psykolog, sier Frøyland.

Powered by Labrador CMS