FORHANDLINGENE OVER: Det flyttes totalt på over 6,5 milliarder kroner i det nye statsbudsjettet, men på helsefeltet er det ikke så store endringer. Høyres Sveinung Stensland er tilfreds. Foto: Vidar Stensland

– Helsebudsjettet er styrket i forhandlingene

Høyre, Frp, Venstre og Krf er enige om budsjettet for neste år.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– Helsebudsjettet er styrket i forhandlingene, og jeg er glad for de styrkningene som er kommet til. Regjeringens opplegg for sykehusøkonomi kom gjennom uten effektiviseringskrav, i motsetning til i fjor. Alt i alt er vi godt fornøyd med forhandlingene i Stortinget, som viser at helsepolitikerne har hatt gjennomslag i forhandlingene, sier Sveinung Stensland, helsepolitisk talsperson i Høyre.

I budsjettavtalen går det frem at sykehusene ikke rammes av effektiviseringstiltak, noe de sparer 200,7 millioner kroner på. Sykehusene kommer dermed ut med omlag samme bevilgning som i forslaget fra regjeringen.

Skjermet for effektivisering
– Det er veldig bra at sykehusene er skjermet i effektiviseringsreformen. De ansatte kan ikke springe mer enn de gjør i dag, og sykehusene må ha positive tall for å kunne investere, sier Olaug Bollestad, helsepolitisk talsperson i Kristelig folkeparti.

Tidligere har Krf og Venstre sørget for at sykehusene fikk mindre å rutte med.

– Det var ingen god opplevelse å være med på det, det skar langt inn i sjelen. Sykehusene er sprengte som de er med mange nye dyre medisiner som skal inn i de samme rammene. Det var uaktuelt å være med på forslaget til Venstre om kutt i sykehusene, sier Bollestad.

Vil utdanne leger i Stavanger
I budsjettavtalen er det flere nye, mindre bevilgninger på helseområdet. Blant annet er det avsatt fem millioner kroner til utredning av ulike modeller for et studium i klinisk medisin, som skal utføres av universitetene i Stavanger og Bergen samt Stavanger universitetssykehus. Hun trekker også frem økt jordmorsatsing på 20 millioner kroner, og 75 millioner kroner ekstra til skolehelsetjenesten.

– Legeforeningen har pekt på muligheten for å utdanne flere leger, og Stavanger er et område hvor det ligger til rette med stor befolkning og gode muligheter for praksisplasser, sier Bollestad.

Likevel er hun ikke helt fornøyd.

– Jeg skulle ønsket meg mye mer på utdanning. Det er lagt inn 500 flere studieplasser til sykepleiere og 50 til leger, men den største utfordringen er fortsatt å utdanne nok folk.

Helsesøstersatsing
Venstres helsepolitiske talsperson, Carl-Erik Grimstad, er også fornøyd med budsjettavtalen.

– Det var et godt budsjett i utgangspunktet, der helse var en budsjettvinner. Bidraget fra Venstre og Krf har gjort det enda bedre. Jeg er kjempefornøyd med gjennomslag for helsesøstersatsingen på 100 millioner kroner, sier Grimstad.

I avtalen er det satt av 33 millioner kroner til forprosjekt for ny regional sikkerhetsavdeling ved Oslo universitetssykehus.

– Norsk psykiatri lever en kummerlig tilværelse på Dikemark i dag, og dette er en god start der målet er å bygge før 2021, sier Grimstad.

– Dere ønsket egentlig å flytte penger fra spesialisthelsetjenesten til primærhelsetjenesten?

– Vi har ikke noe ønske om å strupe spesialisthelsetjenesten, men å øke satsingen til primærhelsetjenesten. Nå har vi fått både i pose og sekk. Men jeg hadde ønsket meg en enda større satsing i opptrappingsplanen for rusfeltet og enda mer til helsesøstre, sier Grimstad.

Sp: Smått
Senterpartiets Kjersti Toppe er ikke imponert – og viser til at Krf og Venstre ikke har bidratt til at sykehusene styrkes ut fra statsbudsjettforslaget fra Høyre og Frp.

– 200 millioner er ikke nok til å dekke hele effektiviseringskuttet som innføres. Sykehusene får likevel et kutt,  men det er ikke så stort det kunne ha vært hvis de ikke hadde kompensert for det ekstra kuttet, sier Toppe.

– Hva synes du om budsjettavtalen?

– Det er veldig mange småsatsinger på enkelttiltak rundtomkring i landet. Det er selvsagt vel og bra, men jeg frykter for de store linjene for sykehusene og kommunesektoren. Jeg savner de store grepene for virkelig å prioritere helse. Jeg hadde blant annet forventet grep for fastlegeordningen, men dette blir smått og veldig defensivt, sier Toppe.

Dette er noen av de andre nysatsingene på helseområdet:

* Tromsøundersøkelsen:4 millioner

* Strategi for hjernehelse: 5 millioner

* Utvide ordningen med gratis prevensjon til kvinner fra 20 til 21 års alder: 9,5 millioner

* Styrke digital helsestasjonssatsing i ung.no: 5 millioner

* Rusomsorg til kvinner og menn i fengsel: 5 millioner

* Tiltak for bedre psykisk helse for studenter: 10 millioner

Powered by Labrador CMS