HAR IKKE KONKLUDERT: Avdelingsdirektør for godkjenning og regelverk i Helsedirektoratet, Anne Farseth, forteller at de enda ikke har konkludert på om de vil foreslå at tidligere ELTE-utdannede skal gå 2,5 år på norsk psykologiutdanning. Foto: Helsedirektoratet

Universitetene foreslår ekstrautdanning i 2,5 år for ELTE-utdannede

Utredningen fra de norske universitetene foreslår at noen av ELTE-studentene går to og et halvt år på norsk universitet, under forutsetning «av at universitetene gis nødvendige finansielle basisrammer».

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Etter at Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) ba Helsedirektoratet utrede mulige løsninger på autorisasjonsfloken for psykologistudentene som har gått i Ungarn ved Eötvös Loránd University (ELTE) i Budapest, har det over lenger tid vært uavklart hvordan løsningen blir.

Helsedirektoratet ba de fire universitetene som utdanner psykologer, om å utrede løsninger for ELTE-studentene.

To løsninger
Universitetene foreslår to løsninger i sin utredning.
Én løsning ble foreslått for de tidligere ELTE-studentene som allerede har fått lisens, og som venter på å motta sin autorisasjon som psykolog.
Én annen løsning ble foreslått for dem som har fått avslag på søknaden om arbeidslisens for å kunne få autorisasjon – disse foreslås det at skal ta 2,5 års tilleggsutdanning ved den norske profesjonsutdanningen.

2,9 millioner
Utredningen foreslår at de som har jobbet ut lisensperioden og venter på autorisasjon, kan gjennomføre et kurs på 8 samlinger i løpet av 2018 og 2019 for å få autorisasjon. I forslaget foreslås en mappevurdering av kandidatene og en avsluttende eksamenssamling.

LEDER: – Vi sikter mot at det kompetansehevende opplegget for de 16 psykologene som jobber på lisens skal komme i gang i april. De kan stå i full jobb mens de gjennomfører dette, opplyser Bente Wold, dekan ved psykologiutdanningen i Bergen og leder av utredningen til universitetene. Foto: UiB

Dette utdanningsopplegget, som er estimert til 16 kandidater, har en kostnadsramme på 2,9 millioner kroner. 

Helse- og omsorgsdepartementet har sendt brev til Helsedirektoratet og bedt om at disse tiltakene blir etablert i første halvdel av 2018.

Møttes i november
Universitetene og Helsedirektoratet møttes fredag.
– Vi gikk gjennom forslaget som universitetene har sendt oss, og de gav utdypende informasjon om innholdet og hva forslaget innebærer, samt tidsplan framover og tidspunkt for mulig oppstart, sier avdelingsdirektør for godkjenning og regelverk, Anne Farseth, i Helsedirektoratet.

– I forslaget legges det til rette for at søkerne kan stå i full jobb mens de gjennomfører de komplementerende tiltakene, og at opplegget skal ta utgangspunkt i den praksisen de nå jobber, slik at de får brukt egne erfaringer, sier

Farseth forklarer at Helsedirektoratet har tatt kontakt med de 16 aktuelle søkerne for å sjekke om dette forslaget er av interesse:
– Nå avventer vi tilbakemelding fra dem og avhengig av deres tilbakemelding, legger vi til rette for prosessen videre.

Dette er psykologer som har jobbet under lisens så lenge at de skulle ha fått autorisasjon etter det opprinnelige vedtaket de fikk utstedt lisens på. Skjønner dere at de kan reagere på dette forslaget som innebærer at de må gjennom enda et år med kurs?

– Klart vi forstår at de kan reagere på forslaget. Det at man har lisens betyr ikke automatisk at man får autorisasjon, sier Farseth. 

– For oss er det nå viktig å sørge for at alle de berørte får god informasjon om hva de komplementerende tiltakene innebærer, både om det faglige innholdet og hva dette betyr i praksis. Målet med tiltakene er å fylle de manglene som disse 16 har sammenliknet med norsk utdanning.

Tilbake til skolebenken
Forslaget for de tidligere masterstudentene fra ELTE som ikke har fått innvilget lisens for å jobbe i Norge er annerledes: Her foreslår universitetene at studentene kan tas opp på den norske profesjonsutdanningen i et studieløp med 2,5 års varighet.

«Kandidatene vil inkluderes i den ordinære undervisningen og følge samme løp som de norske profesjonsstudentene disse 2,5 årene. En har ikke mulighet til å skreddersy opplegg for enkeltkandidater» i den såkalte gruppe B, heter det i forslaget fra faggruppen ved universitetene.

«Studentene vil i denne perioden avlegge de samme eksamener som de øvrige studentene, ha løpende skikkethetsvurdering, og de vil ved gjennomført utdanning kvalifisere seg til en norsk psychol grad (og autorisasjon)», fortsetter de.

– Når det kommer til gruppe B er vi ikke ferdig med å vurdere dette, men vurderingen vil inngå i vårt svar til Helse- og omsorgsdepartementet første desember, sier Farseth om de tidligere ELTE-studentene som ikke har fått invilget søknaden sin om lisens.

Sikter oppstart i april
Bente Wold, dekan ved psykologutdanningen på Universitetet i Bergen, leder faggruppen til universitetene som nylig presenterte forslaget på en mulig løsning for de tidligere ELTE-studentene.

– Vi sikter mot at det kompetansehevende opplegget for de 16 psykologene som jobber på lisens skal komme i gang i april. De kan stå i full jobb mens de gjennomfører dette.

– Opplegget skal ta utgangspunkt i den praksisen de nå jobber, slik at de får brukt egne erfaringer. Vi legger opp til å fylle de manglene som de har fra ELTE.

Wold sier hun tror opplegget vil bli interessant og givende - og antar at det er Helsedirektoratet som tar regningen på 2,9 millioner for tiltaket.


– Haster med avgjørelse
Forslaget universitetsledelsen presenterte for de ELTE-utdannede som har fått avslag på søknaden om lisens, har foreløpig ikke blitt godkjent, forklarer Wold.

– Dette behandles på departementsnivå nå. Det ble ingen avklaring fordi Kunnskapsdepartementet også må involveres.

Wold bekrefter at det haster med en avgjørelse om de skal få på plass et opplegg som kan starte opp høsten 2018 – og presiserer at opplegget vil begrenses til de som begynte å studere ved ELTE før praksisen til direktoratet ble lagt om, i 2016.

– Det er tida og veien, sier hun og antar studentene som eventuelt kan vurdere dette tilbudet vil vite hva de kan gjøre.

For meg ser det ut som disse studentene kommer dårligere ut av dette?

– Ja, men de har ikke fått praksisen som studentene som har jobbet inntil to år på lisens har. Disse studentene mangler praksis. Da må det til et annet opplegg. Det har vi skissert. Jeg vet ikke om de er interessert, påpeker Wold. 

ELTE-utdannede som jobber i spesialisthelsetjenesten uten lisens sier til Dagens Medisin at de reagerer på denne fremstillingen av praksisen de innehar – i og med at noen har jobbet over et år med liknende oppgaver som ELTE-utdannede som har fått utstedt lisens.

LES OGSÅ hva president i Psykologiforbundet Alexander Hvaring mener om forslagene i utredningen.

– Vil ikke spekulere
– Dere foreslår at ELTE-studentene går tilbake til skolebenken, under en forutsetning «av at universitetene gis nødvendige finansielle basisrammer». Hvordan forventer dere at tidligere ELTE-studenter reagerer på det?

– Det vil jeg ikke spekulere i, sier Wold og påpeker at det er Helsedirektoratet som har kontakten med studentene,

«Noe flere studiepoeng»
I den mulige løsningen som universitetene skisserer for ELTE-utdannede står det følgende:
«ELTE-studentene vil samlet sett ende opp med noe flere studiepoeng enn norske studentene, hvilket er en uunngåelig konsekvens av innpassingen fra en masterutdanning til profesjonsutdanning, men dette vil også bidra til å kompensere for utdatert pensum på flere av ELTE-emnene».

Dere har formulert det slik at studentene vil ende opp med «noe flere studiepoeng». Hvordan argumenterer dere for at en periode på 2,5 år, mer enn de fleste bruker på en mastergrad i omfang og studiepoeng, er «noe»?

– Vi har en seksårig psykologutdanning. Når de kommer fra en master i Ungarn har de fem år. Da vil de ha 1,5 år ekstra, fordi de har gått et studieløp uten klinisk trening. Vår løsning er at de innpasses i våre profesjonsstudier. Da er det de siste 2,5 årene hvor denne treningen foregår.

Wold vil heller ikke kommentere på om 1,5 år er vanlig å betegne som noe.

– Vi tenker dette er nødvendig for at de skal få tilsvarende kompetanse som de som studerer hos oss.

LES MER: President i Psykologiforbundet reagerer på at Wold mener ELTE-studentene har gått et studieløp «uten klinisk trening» og sier forslagene i utredningen «fremstår fullstendig useriøst». 

– Dette legger kanskje noen føringer for fremtidige studenter som vurderer å studere i utlandet. Har dere tenkt på det?

– Det er klart at det er veldig viktig at de som skal bli psykolog og vurderer utdanning i utlandet er helt sikre på at de får autorisasjon i Norge. Dette er det veldig viktig å gi god informasjon om. ANSA for eksempel må være tydelige på hvilke løp som fører til autorisasjon og ikke, sier Wold.

Powered by Labrador CMS