OVERTAR EMA: Amsterdam Foto: iStock/Getty Images

EUs legemiddelbyrå havner i Amsterdam

EU-landenes ministre måtte ty til loddtrekning for å avgjøre den nye hjembyen til den europeiske legemiddelmyndigheten.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Mandag kveld besluttet statsråder fra de 27 gjenværende EU-landene at den europeiske legemiddelmyndigheten EMA skal ligge i Amsterdam når Storbritannia melder seg ut av EU i mars 2019. Dermed unngår man trolig de mest dystre scenarioene om ansattflukt og potensiell folkehelsekrise som ble varslet i forkant av avstemningen.

Avstemningen foregikk i tre runder. Etter at Milano og Amsterdam hadde kommet til siste runde, og det var like mange stemmer til hver av de to byene, ble saken avgjort gjennom loddtrekning.

Frykt for folkehelsekrise
Det har vært stor spenning rundt hvor EMA skal ligge etter Brexit, og totalt 19 av EUs medlemsland konkurrerte om å overta institusjonen. Blant annet sto hovedstedene i alle de nordiske EU-landene – Stockholm, København og Helsinki – på listen over kandidater.

Tidligere i høst ble det gjort en spørreundersøkelse blant de nærmere 900 ansatte i EMA om hvorvidt de kunne tenke seg å fortsette i myndighetsorganet dersom det flyttet til hver av kandidatbyene.

Undersøkelsen viste stor variasjon mellom byene, og i de minst populære byene var interessen for å fortsette såpass lav at EMA-ledelsen fryktet en ansattflukt så stor at myndighetsorganet ikke ville være i stand til å utføre de mest sentrale oppgavene sine. I verste fall kunne dette føre til en folkehelsekrise, ettersom det ville gå ut over legemiddeltilgangen og sikkerhetsovervåkingen av legemidler, varslet EMA.

Imidlertid var Amsterdam den mest populære av kandidatbyene, hvor 81 prosent av de ansatte oppga at de ønsket å fortsette. Dermed er det forventet at flyttingen kun vil gå på bekostning av de mindre viktige oppgavene til den europeiske legemiddelmyndigheten.

Viktig også for Norge
EMA spiller en helt sentral rolle på legemiddelområdet i Europa. Det er EMA som behandler legemiddelfirmaenes søknader om å godkjenne nye legemidler, eller å utvide godkjente indikasjonene for legemidler som allerede finnes på markedet. Organet driver også overvåking av bivirkninger og legemiddelsikkerhet. Dersom EMAs beslutninger blir bekreftet av EU-kommisjonen, gjelder de automatisk også for Norge.

Flere av søkerlandene hadde i forkant av avstemningen uttrykt forventninger om at det vil ha stor betydning for landenes bioteknologi- og legemiddelbransjer dersom de overtar organet.

Powered by Labrador CMS