MINDRE KREVENDE: Overlege Marianne Guren ved Oslo universitetssykehus forteller at retningslinjene vil legge opp til å behandle noen tykktarmskreftpasienter med cellegift i tre måneder i stedet for seks måneder etter kirurgi. Foto: Lasse Moe

Nytt forslag til retningslinjer om mindre cellegift etter kirurgi

– Dette kan føre til mindre bivirkninger. Det er gunstig for pasientene det gjelder, sier OUS-overlege Marianne Guren.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

OSLO (DAGENS MEDISIN): Under det årlige kreftmøtet Onkologisk forum ble det presentert forslag til nye retningslinjer for etterbehandling av tykktarmskreftpasienter under 70 år, med stadium-3 kreft med 3 lymfeknutemetastaser. Forslaget angår pasienter som har operert bort kreftsvulsten kirurgisk.
I stedet for å motta seks måneder cellegiftbehandling med oxaliplatin i etterkant av kirurgien (adjuvant), er forslaget at pasientene nå bare skal ha tre måneders etterbehandling med cellegift.

Aktuelt for oxaliplatin
Ifølge overlege i onkologi ved Oslo universitetssykehus, Marianne Guren, vil dette ha flere fordeler for pasientene som kan få kortere cellegiftbehandling, og slik sett mindre bivirkninger.
– Dette gjelder omtrent halvparten av dem som har tykktarmskreft i stadium 3 og får kombinasjonsbehandling med oxaliplatin, forklarer Guren til Dagens Medisin.
På Oslo universitetssykehus angår dette anslagsvis 50 pasienter i året – men antallet pasienter som er aktuelle kan variere endel på grunn av alderen til pasientene – fordi det ikke er aktuelt med oxaliplatinbehandling om pasientene er over 70 år etter norsk behandlingspraksis.

– Mindre bivirkninger
– Det ble lagt frem en stor studie på ASCO i år, som senere ble diskutert på ESMO hvor de har sett på omtrent 12.000 pasienter som de har gjort en samlet analyse av, for å se om det holder å gi tre måneders behandling i stedet for seks måneders behandling.
– Studien viste at undergrupper av pasientene kan få tre måneders behandling, og at dette ikke er dårligere enn seks måneder. Da blir det mindre bivirkninger, derfor er det gunstig for pasientene, sier Guren.

– Noen er allerede i gang
Hun forklarer at studien ikke er publisert enda og at retningslinjene i Handlingsplanen for tarmkreft først og fremst gjøres på bakgrunn av publiserte studier.
– Men vi regner med at dette kommer. Så derfor diskuterer vi dette i dag.

Guren og andre kreftleger på møtet bekrefter at kortere cellegiftbehandling allerede diskuteres med pasientgruppen ved noen norske klinikker.
– Noen har vært på disse kongressene og diskuterer det derfor med sine pasienter, og har begynt å bruke behandlingsregimet.

Powered by Labrador CMS