Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

TRENGER MER: Det kan se ut til at røykerne må drikke mer kaffe for å oppnå samme effekt som ikke-røykerne, ifølge forskerne.

TRENGER MER: Det kan se ut til at røykerne må drikke mer kaffe for å oppnå samme effekt som ikke-røykerne, ifølge forskerne. Foto: Gettyimages

Jo flere sigaretter, jo mer kaffe

Kaffeinntaket øker med antall sigaretter som røykes, viser en ny studie.

Annons:

I stedet for å bare studere sammenhengen mellom røyking og kaffedrikking direkte, har forskerne sett på gener som er assosiert med røykeintensitet. De har brukt disse genene som en indikator for røykeadferd, såkalt Mendelsk randomisering.

Røyker mer intenst
Det betyr at forskerne har undersøkt en spesiell genvariant som påvirker hvor mye røykere røyker. Du kan ha ingen, én eller to kopier av en slik genvariant.

– Røykere med denne genvarianten har en tendens til å røyke mer intenst- for hver kopi man har, så røyker man om lag én sigarett mer hver dag, sier førsteforfatter Johan Håkon Bjørngaard, professor ved Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie, NTNU.

Studien er publisert i International Journal of Epidemiology.

Mer kaffe
Studien viste også at hver kopi av denne genvarianten var assosiert med 0,15 flere kopper kaffe hver dag, men bare blant røykerne. Hver kopi medførte altså også én sigarett ekstra per dag.

– De som røyker 10-20 sigaretter hver dag, vil jo følgelig drikke betydelig mer kaffe enn en ikkerøyker, sier Bjørngaard.

– I tillegg til vanen med å drikke kaffe i røykepauser, så er det indikasjoner på at røyking øker metabolismen av koffein. Det kan bety at røykerne må drikke mer kaffe for å oppnå samme effekt som ikke-røykerne, sier Bjørngaard.

Ikke-røykerne var ikke mer kaffesugne
Forskerne sammenlignet røykere med denne genvarianten med ikke-røykere med samme genvariant.

– Hvis denne genvarianten påvirket kaffedrikking via andre mekanismer enn røyking, så ville vi anta at denne genvarianten også hadde medført mer lyst på kaffe hos ikke-røykerne. Men der så vi ingen assosiasjon med økt kaffedrikking, sier Bjørngaard.

Mange studier
Forskerne har gjort mange ulike studier ved hjelp av dette "røykegenet", hvor sammenhengen mellom røyking og kaffedrikking er én av dem.

– Vi har også blant annet sett på angst og depresjon og risikofaktorer for hjerte- og karsykdom hos røykere. Mendelsk randomisering kan sees på som naturens randomiserte forsøk, ettersom fordelingen av gener fra foreldre til barn skjer tilfeldig. Man kunne ellers tenkt at det var utenforliggende årsaker som påvirket både røykingen og kaffedrikkingen, og som var forstyrrende for resultatene, sier Bjørngaard.

Bør trappe ned kaffeinntaket
Selv om denne studien nok er mest av metodisk interesse, så kan den påviste sammenhengen mellom røyking og kaffe gjøre det vanskeligere å slutte å røyke, mener Bjørngaard.

– For de som skal slutte å røyke kan det være greit å vite at røyking kan påvirke kaffemetabolismen. Det kan være en god idé å trappe ned kaffeinntaket etter røykeslutt, for å unngå ubehag, sier han.

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   4 + 7 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
NB! Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

BANEBRYTENDE HUNT-STUDIE PÅ TARMBAKTERIER

Norsk studie kan bli blant verdens største i sitt slag

KREFTFORENINGENS TILDELINGER 2015-2017

Forskning på lungekreft er den store taperen1

ARBEIDERPARTIETS ALTERNATIVE BUDSJETT

Ap vil styrke sykehusbudsjettene3

NY STUDIE MED NORSKE PASIENTER

– Pasientene tror MR-funnene er fasiten4

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!