Jod er en god grunn til å inkludere melk i kosten

Melkeprodukter er ikke et feilspor i jod-debatten.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Innlegg: Mona Bjelland, fagsjef for ernæring ved Opplysningskontoret for  Meieriprodukter (Melk.no)

I DAGENS MEDISIN (18/2017) tar Tanja Kalchenko opp temaer som Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) har debattert med henne i andre fora tidligere. Vi forholder oss til det som Nasjonalt råd for ernæring og Helsedirektoratet har uttalt om konkretisering av kostrådet om meieriprodukter versus tilskudd, og gir en kort oppsummering i det følgende.

RAPPORTEN. Rapporten oppsummerer slik: «Nasjonalt råd for ernæring anbefaler at norske helsemyndigheter iverksetter lovregulert tilsetning av jod til alt salt, eller jodering av salt til enkelte matvaregrupper, for eksempel brød og bakevarer. Dette er en sterk anbefaling som vil sikre tilfredsstillende og trygt jodinntak og som er i tråd med WHOs retningslinjer. Kvinner i fertil alder som har et lavt inntak av meieriprodukter, anbefales å ta kosttilskudd med jod for å sikre god jod-status før en eventuell graviditet. I tillegg bør de offisielle norske kostholdsanbefalingene angi anbefalte mengder for melkeinntaket samt spesifikt vektlegge betydningen av å inkludere sjømat, særlig mager fisk, i kostholdet».

Melk.no stiller seg bak disse anbefalingene.

SENTRALE MATVARER. Videre har rådet i et tidligere tilsvar til Kalchenko uttalt: «Helsemyndighetene har satt i gang en prosess for å utrede jod-beriking av salt. Dette er en prosess som kan ta flere år. Vi ønsker en fortgang i dette arbeidet og vil diskutere med helsemyndighetene hvordan dette kan fremskyndes. Inntil universell jod-beriking av salt er på plass, er det viktig at de som står i fare for å få i seg for lite jod, er klar over dette og kan få veiledning til å enten få nok jod gjennom kosten, eller å ta jod-tilskudd.

Melk og sjømat er våre viktigste kilder til jod i kosten og må fremmes som dette, særlig inntil en annen løsning er på plass. Vi er derfor uenig i Tanja Kalchenkos påstand om at «melkeprodukter er et feilspor i jod-debatten. Til slutt vil vi påpeke at både melk og fisk er sentrale matvarer i det norske kostholdet. Melk inneholder en rekke næringsstoffer som er viktige, særlig for barn. Melk er den største kilden til kalsium og jod, og bidrar også i stor grad til flere B-vitaminer. Det betyr at de som utelater melk fra kostholdet, må finne andre kilder for å dekke behovet for disse næringsstoffene».

NORDISK JOD-SEMINAR. Den siste oppdateringen fra Helsedirektoratet om status for en konkretisering av kostråd om meieriprodukter ble gitt på et nordisk seminar 25. oktober.

Helsedirektoratet informerte om at det ønsker å se nærmere på et konkret meieriråd ut ifra flere hensyn enn bare jod, blant annet kalsium og vitamin B12. Direktoratet viser til at det vil være naturlig å se på andre lands anbefalinger.

Videre mener direktoratet at det er naturlig å kommunisere et budskap om hva direktoratet anser som et daglig inntak av melk og meieriprodukter for å sikre et tilstrekkelig inntak av kalsium og jod, og samtidig gi anbefalinger om tilskudd til dem som ikke inkluderer melk og meieriprodukter i kostholdet.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Kronikk og debatt, Dagens Medisin 19/2017

Powered by Labrador CMS