VIL SATSE: De sykehusansatte har ikke hatt forutsigbarhet de siste fire årene, fordi de ble lovet en annen økonomi enn det de fikk, sier helsepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Ingvild kjerkhol. Onsdag legger partiet frem sitt alternative budsjett. Foto: Anne Grete Storvik

Ap vil styrke sykehusbudsjettene

– Regjeringen har lagt frem et historisk svakt sykehusbudsjett.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Dette fremholder Ingvild Kjerkol, Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson, som med eget partis alternative statsbudsjett for neste år mener de kan bidra til å løse både omstillings- og tillitskrise i norske sykehus.
De presenterer sitt alternativ onsdag.

– Helse er ingen budsjettvinner
– Det er ingen som har bekreftet det inntrykket man prøver å skape av at helse er «årets budsjettvinner», sier hun til Dagens Medisin.

– At vi bruker penger på helse i Norge er helt sikkert, og viser hvilken samfunnsmodell vi har – en felles helsetjeneste som er skattefinansiert. Samtidig sender statsråden en hilsen til de ansatte i sykehusene om at de skal løpe fortere, sier Kjerkol. 

Hun viser til helseminister Bent Høies (H) uttalelser til Dagens Medisin nylig om at sykehusansatte må regne med å jobbe smartere i årene fremover.

– Har ikke Bent Høie et poeng? 

– Absolutt. Sykehusene må jobbe smartere. Men en vellykket omstilling krever også at man smører den omstillingen. En vellykket omstilling krever forutsigbarhet. Det har ikke de ansatte fått i disse fire årene fordi de ble lovet en annen økonomi enn det de fikk.
Nylig fortalte også Ap at de foreslår en rekrutteringspott for fastleger.

«Historisk betent periode»
Arbeiderpartiet foreslår, for 2018, å styrke sykehusenes driftsbudsjett utover regjeringens forslag med over én milliard kroner. 

– Nå trengs det en kombinasjon av penger til å løse ulike utfordringer og penger til å investere i nytt utstyr for å få til omstilling. Man kan ikke bare rope om effektivisering nå, etter en historisk betent periode i sykehusene med konflikter og til dels med sviktende tillit: Vi ser jo hvordan toryene herjer med NHS i England, og det er ikke noe som tjener oss godt på lengre sikt.

– Klart vi må ha en omstilling hvor ledelse og ansatte spiller på lag, og hvor man får tatt de nødvendige grepene for å bedre pasientbehandlingen. 

– Tror de gjør så godt de kan
– Jeg tror de ansatte i sykehusene gjør så godt de kan hver dag for pasientene. Så vi må se hva systemene kan gjøre for å hjelpe dem med denne jobben; det vil si penger til nytt utstyr – og slik at nye medikamenter blir håndterbare og at vi klarer å fase inn ny teknologi og nye medisiner. 

Helseteknologi
I sitt alternativ til statsbudsjett foreslår Ap også å etablere en egen Helseteknologiordning, i en størrelsesorden på 250 millioner kroner. Denne «tilskuddspotten» skal sykehus og kommuner benytte seg av for raskere å realisere gevinst av digitaliseringsprosjekter og ny velferdsteknologi.
Partiet åpner også for å etablere to protonsentre i Norge, og vil gi én milliard over fire år totalt.

– Samlet sett utgjør dette 1,4 milliarder kroner, og dermed innfrir vi vårt løfte om tre milliarder kroner til sykehusene i 2018, sier Kjerkol. Under valgkampen lovet partiet at sykehusenes økonomi skal styrkes med 12 milliarder kroner de neste fire årene. 

Videre vil Ap utvide rammen til investeringslån til sykehusbygg, fra 70 til 80 prosent.
Andre poster på Ap-budsjettet er:

  • "Ny skolehelsetjeneste": 400 millioner settes av til blant annet utdanning og rekruttering av flere helsesøstre
  • Innføre én times fysisk aktivitet hver dag i skolen: 60 millioner
  • Prøveprosjekt med skolemat i 50 kommuner: 100 millioner
  • Diabetesplan: 2 millioner
  • Lavterskel hjelpetibud i kommunen, familier: 100 millioner

Alle summene er summene ut over regjeringens forslag

Powered by Labrador CMS