Høie måtte blant annet svare for ISF-ordningen, avviste henvisninger og barn og unges behandlingstilbud innen psykisk helse i spørretimen onsdag. Foto: Skjermdump Stortingets nett-tv

Stortingspolitikerne krever svar fra Høie om psykisk helse

Helseminister Bent Høie måtte svare på et titalls spørsmål om situasjonen innen psykisk helse i spørretimen onsdag.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Både SVs Nicholas Wilkinson og Aps Ingvild Kjerkol, begge medlemmer i helse- og omsorgskomiteen, spurte helseminister Bent Høie (H) om hva han vil gjøre for å organisere behandlingen slik at pasientene ikke blir lidende etter innføringen av en ny finansieringsordning for psykisk helse- og rusbehandling.

Som Dagens Medisin har skrevet, varsler psykiatriske poliklinikker over hele landet at de taper millioner på omleggingen til innsatsstyrt finansiering.

Les mer: Slik kan sykehusene vri på behandlingen for å tjene penger

– Hvordan mener statsråden han kan skape pasientens helsetjeneste hvis sykehusene tvinges til å organisere behandlingen på en måte som sikrer inntektene, og ikke på en måte som hjelper pasienter helseministeren har sagt skal løftes spesielt fram?, spurte Kjerkol.

 Helseminister Bent Høie pekte i sitt svar på at det aktivitetsbaserte finansieringssystemet er ikke et prioriterings- og beslutningssystem.

– Prioriteringer og beslutninger knyttet til hvilket tilbud som gis, skal tas ut fra faglige hensyn og retningslinjer, lover og forskrifter, sa Høie.
Høie: – Vil rette opp underfinansiering
– En så stor omlegging vil naturligvis kunne oppleves som krevend ei begynnelsen. Oppstarten som foregår nå er svært begrenset, med en liten andel polikliniske konsultasjoner nettopp for å gjøre omleggingen mer forutsigbar, og for å fange opp utfordringer underveis.

– Underfinansieringen vi opplever nå vil bli rettet opp i løpet av 2017, svarte Høie.

Både Cecilie Myrseth (Ap) og Karin Andersen (SV) viser til forsinkelser og ventetider på behandling i psykisk helsevern. Dagens Medisin fortalte i høst at 30 prosent av henvisningene til psykisk helsevern avvises uten at pasienten er undersøkt.

Myrseth peker på at SV foreslår en øremerket opptrappingsplan for psykisk helsetilbud i kommunene, og spør om statsråden støtter dette. Hun ville ha svar fra Høie om hvordan han skal sikre at de planlagte pakkeforløpene for psykisk helse vil hjelpe de som trenger det mest.

Kjersti Toppe (Sp) spurte statsråden om hvordan han forsvarer den pressede situasjonen i psykisk helsevern og viste blant annet til at Helse Bergen ser ut til å måtte legge ned en avdeling ved Sandvken sykehus.

Også Ingrid Heggø (Ap), Elise Bjørnebekk-Waagen (Ap)  og Mani Hussaini (Ap) stilte onsdag helseministeren spørsmål om psykisk helse og ungdom.

Powered by Labrador CMS