SLIK: Helsepolitisk talsperson i Ap, Ingvild Kjerkol, mener Ap har løsningen på fastlegekrisen. Foto:

Slik vil Ap løse fastlegekrisen

Arbeiderpartiet mener en rekrutteringspott vil gi umiddelbar effekt.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I sitt alternativ til statsbudsjett for neste år, foreslår Ap en rekrutteringspott som kommunene kan benytte, og mener den kan gi umiddelbar effekt.

– Evalueringen må skje fort
I tillegg mener AP at evalueringen som Stortinget enstemmig vedtok nylig, må ha som hovedhensikt å se på tiltak som kan tas for å gi legene kortete pasientlister, mindre oppgaveomfang og en bedre finansiering av tjenesten.

– Evalueringen må skje fort og bør kunne være ferdigstilt i løpet av et år, sier Aps helsepolitiske talsperson Ingvild Kjerkol til Dagens Medisin.
 Ap har satt av to millioner til denne evalueringen. De ønsker at mandatet er klart før jul, ifølge VG.

Og i likhet med Krf, vil også Ap rulle ut ordningen med ALIS-Vest i hele landet, forteller Kjerkol til Dagens Medisin.

I ALIS-Vest får legene en litt annen oppfølging enn ordinære LIS-leger i allmennmedisin, gjennom spesialtilpassede utdanningsstillinger som er tilrettelagt for at legene skal få en god innfasing i fastlegejobben.
– Behov for full gjennomgang
Ap mener det er behov for en gjennomgang av både finansiering og oppgaver.

– Vi bør vurdere å korte ned listene, fordele oppgavene bedre, ta i bruk nye digitale plattformer og opprette flere faste kommunale stillinger. Vi har generelt høy legedekning i Norge, sett i OECD-sammenheng, men det betyr ikke at vi har fordelt ressursene riktig. Vi er helt avhengige av at flere faktisk vil bli fastleger. Ikke alle skal eller kan jobbe i sykehus. 

– Det er hele tiden et fokus på mer spesialisering. Men vi er helt avhengige av leger som har god generell kompetanse – slik de har på et fastlegekontor. Det må vi anerkjenne når vi lager utdanningsløp for leger. Da må medisinstudentene lære mer om dette i når de er under utdanning.

– Vi må gjøre det lettere å kombinere fastlegeyrket med et familieliv. Derfor må det vurdere flere faste stillinger og en overkommelig arbeidsbyrde. Det er ikke riktig at en lege skal sitte igjen for å rapportere og drive med papirarbeid til syv-åtte om kvelden, sier Kjerkol.  

Powered by Labrador CMS